"Lucrurile ţin de o evidenţă logică elementară. (...) Vorbim despre faptul că nişte oameni pot băga alţi oameni la puşcărie prin două posibilităţi: a. suspiciuni rezonabile, b. indicii temeinice. Adică, e atât de evident că varianta doar pe baza de indicii temeinice e posibilă", a subliniat Mircea Badea.
"În societatea noastră există o masă, poate substanţială de cetăţeni, cu un nivel de înţelegere al procesului de justiţie echivalent cu cel al gândacilor de bucătărie", a spus Badea, criticându-i pe cei care au sancţionat modificarea acestei sintagme.
"Dacă un procuror sau un judecător nu răspunde niciodată pentru eroarea pe care o poate face la un moment dat, cum să laşi mizeria asta cu suspiciune rezonabilă? Cam câtă încredere poţi să îţi pui tu, cetăţean al României, în capacitatea de judecată emoţională şi profesională a unui procuror pe care nu îl cunoscut niciodată, nu îl poţi influenţa în niciun fel, ba, mai mult, a fost pus de Băsescu", subliniază Badea.
"Eu sunt foarte bucuros că s-a întâmplat azi, în Senat, această treabă. E un NU spus stalinismului şi securismului din societatea românească. Şi aş fi şi mai bucuros să se meargă mai departe. Pentru că mi se pare inadecvat cu ideea de justiţie, ca procurorii să fie magistraţi. Din cauza statutului, procurorii sunt cu o treaptă deasupra avocaţilor, deşi ar trebui să fie la acelaşi nivel", a completat Mircea Badea.