Bacteria extrem de periculoasă care a ucis o mulțime de oameni în Japonia este prezentă și în România, susține managerul Spitalului ”Victor Babeş” din Capitală, Simin Aysel Florescu.
Autoritățile din Japonia sunt în alertă, în condițiile în care bacteria se răspândește cu mare rapiditate, sute de persoane fiind, până acum, diagnosticate. Problema este că aceasta poate ucide în mai puțin de 48 de ore.
Simin Aysel Florescu a explicat, însă, că această bacterie, care provoacă sindromul șocului toxic streptococic, nu reprezintă ”o ameninţare” în România.
”Nu cred că reprezintă o amenințare pentru noi, în acest moment. De ce vă spun? Nu este ceva nou. Infecțiile streptococice nu sunt ceva nou nicăieri în lume.
Acest sindrom al şocului toxic streptococic apare, de obicei, fiind precedat de infecțiile streptococice invazive cutanate. (...) Au existat şi în România şi există şi în continuare.
Noi am avut, în urmă cu ceva ani, înainte de pandemie, un pacient în terapie intensivă, 20 de ani avea, cu sindrom de şoc toxic streptococic, cu rash-ul acela specific, cu descuamare, cu stare septică evidentă, a necesitat terapie intensivă, şi care a scăpat. Deci nu este o boală nouă”, a afirmat Simin Aysel Florescu într-o emisiune difuzată de Medika TV, citată de news.ro.
Mai mult decât atât, potrivit managerului Spitalului ”Victor Babeş” din Capitală, frecvența bolii în România este una sporadică. Cu toate acestea, şocul toxic nu este ”o boală obișnuită, curentă”.
Care sunt simptomele bolii
Boala, cunoscută sub numele de "bacteria care se hrănește cu carne", poate provoca simptome severe precum: umflarea rapidă a membrelor, febră și scăderea tensiunii arteriale.
Specialiștii au subliniat debutul rapid al simptomelor și au avertizat ca este imperios necesar să se ceară ajutor medical încă de la primele semne.
La data de 2 iunie, Ministerul Sănătății din Japonia raporta 977 de cazuri de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS), care are o rată a mortalității de până la 30%. Aproximativ 77 de persoane au murit din cauza infecției în lunile ianuarie - martie, potrivit ultimelor date disponibile, citate de CNN.
STSS este o infecție bacteriană rară, dar gravă, care se poate dezvolta atunci când bacteriile se răspândesc în țesuturile profunde și în fluxul sanguin. Pacienții prezintă inițial febră, dureri musculare și vărsături, dar simptomele pot pune rapid viața în pericol, prin scăderea tensiunii arteriale, edeme și insuficiență multiplă de organe, pe măsură ce organismul intră în șoc.
„Chiar și cu tratament, STSS poate fi mortal. Din 10 persoane cu STSS, până la trei persoane mor din cauza infecției”, spun reprezentanții Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Boala este provocată de streptococul de tip A
Majoritatea cazurilor de STSS sunt cauzate de streptococul de tip A, care produce în principal febră și infecții ale gâtului la copii. În circumstanțe rare, streptococul A poate deveni invaziv atunci când bacteria produce o toxină care îi permite să aibă acces la fluxul sanguin, provocând boli grave, cum ar fi șocul toxic.
Streptococul A poate provoca, de asemenea, fasceită necrozantă, „care se hrănește cu carne”, și care poate duce la pierderea membrelor. Cu toate acestea, majoritatea pacienților care dezvoltă boala suferă și de alte afecțiuni care pot reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, cum ar fi cancerul sau diabetul.
Măsurile de prevenție a acestei afecțiuni constau în igiena adecvată și prezentarea la medic în cazul în care apar leziuni cutanate.