Astăzi se dă startul
examenului de bacalaureat. 200.000 de elevi încep de astăzi sesiunea cu proba orală de limba română. Emoţiile mari nu apar acum, ci la probele scrise, mai ales că rămâne supravegherea video şi la orice mişcare greşită, elevii vor fi daţi afară din examen.
Profesorii, părinţii şi elevii speră că doar măsurile vor fi identice cu cele din 2013, nu şi scandalul. Anul trecut, într-un liceu din Bucureşti, BAC-ul s-a dat cu poliţiştii la poartă şi cu percheziţii corporale.
Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti a fost etichetat drept liceul spăgii. Directoarea ar fi cerut bani de la elevi în schimbul unor note de trecere. S-au făcut percheziţii corporale în sălile de examen, iar poliţiştii au venit cu duba să ia 100 de elevi la audieri.
Directoarea Liceului, Costica Vărzaru, a fost arestată rapid. La fel şi şefa comitetului de părinţi. Cele două ar fi primit bani de la elevi pentru a-i ajuta să ia Bacalaureatul.
Fosta directoare de la Bolintineanu nu a plecat din învăţământ. Predă elevilor din aceleaşi liceu cu renume: Liceul Bolintineanu. Anchete asemănătoare au fost şi în alte licee din ţară şi au avut acelaşi deznodământ.
Anul acesta, elevii de clasa a 12-a au avut parte de o altă premieră. În urmă cu 2 luni au dat simulări. Doar 42% ar fi luat bacalaureatul. NIMIC NOU dacă le comparăm cu rezultatele de la bacalaureatul de anul trecut, când 55% dintre elevi au fost admişi, puţin mai mulţi faţă de ediţia din 2012, când promovabilitatea a fost de 43%.
Aproximativ 200.000 de elevi susţin începând de azi proba orală la limba română.
După proba digitală şi cea de limbă strină, elevii intră în cea mai grea etapă de la Bacalaureat: probele scrise. De pe 30 iunie până pe 4 iulie, elevii vor da trei teste scrise, iar primele rezultatele le vor afla pe 7 iulie.