Internetul vuieşte deja de exprimări care mai de care mai năstruşnice. În faţa foii de hârtie, fiecare absolvent de liceu, se descurcă cum poate şi nu de puţine ori dă frâu liber imaginaţiei. Asta nu înseamnă însă că emoţia examenului oral nu naşte perle. Ca de fiecare dată limba şi literatura română pot fi reinventate anual la examenul de Bacalaureat.
De pildă, aflăm că latina clasică este o limbă moartă care nu se poate vorbi decât în scris. Iar după căderea Imperiului Roman, o parte din latina clasică defunctă a devenit bulgară.
Nici baladele nu mai sunt ce au fost odată. Mulţimile de boieri exploatatori îşi ţineau banii numerar în pungi. Haiducii îi atacau şi îi uşurau de bani în toate baladele. Specie a liricii populare inventată de Ciprian Porumbescu. Mihai Eminescu a fost şi el atent analizat. Aşa am aflat că dintre cele cinci scrisori trimise, prima este considerată a treia. Iar Mircea cel Mare, cel care prima dată a fost bătrân, stă la un discurs cu Baiazid. Acesta îl primeşte politicos, dar cu obraznicie, şi îl face în tot felul, ca pe o albie de porci. Şi nu doar atât. Mircea cel Bătrân a fost înmormântat la Cozia împreună cu umbra sa.
"Latina clasică este o limbă moartă, care nu se poate vorbi decât în scris. Dupa căderea Imperiului Roman, o parte din latina clasică defunctă a devenit bulgară".
"Mulţimile de boieri exploatatori îşi ţineau banii numerar în pungi. Haiducii îi atacau şi îi uşurau de bani în toate baladele".
"Balada e o specie a liricii populare inventată de Ciprian Porumbescu".
"Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerată a treia".
"Mircea cel Mare, care prima dată a fost bătrân, stă la un discurs cu Baiazid. Acesta îl primeşte politicos, dar cu obraznicie, şi-l face în tot felul, ca pe o albie de porci".
"Mircea cel Bătrân a fost înmormântat la Cozia, împreună cu umbra sa".