Avocatul Poporului precizează că decretele privind instituirea stării de urgență nu menționează libertatea de exprimare între drepturile ce urmează să fie restricționate în această perioadă.
Avocatul Poporului vrea să afle cadrul legal în baza căruia Ministerul de Interne a dispus închiderea site-urilor care diseminau ştiri false care ar putea să producă panică în rândul populaţiei. Renate Weber s-a sesizat după ce inclusiv Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) "şi-a exprimat îngrijorarea faţă de această posibilitate a restricţionării libertării de exprimare şi de informare a opiniei publice".
Avocatul Poporului a făcut referire la cazul "inadmisibil" al unei jurnaliste independente care a fost amenendată pentru că a "exprimat o părere critică la adresa primarului".
Grupul de comunicare strategică a cerut Ministrului de Interne, Marcel Vela, şi ANCOM închiderea mai multor site-uri care „prezintă informații vădit false și care au potențialul de a crea comportament social nejustificat și panică în rândul cetățenilor”.
Acesta a fost și cazul recent al ortodoxinfo.ro, închis după ce a publicat un articol în care se vorbea de intenția de omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare: „Se pregătește omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare și exterminare”.
Avocatul Poporului, despre site-urile închise: Ar putea fi îngrădită libertatea de exprimare