Avocatul Ion Cazacu a declarat, marţi, că procedurile privind eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase sunt "extrem şi nejustificat de lungi" şi că speră ca ziua de 18 martie, când se va judeca recursul DNA la decizia de punere în libertate, să fie "ultima din detenţia" fostului premier.
"Procedurile sunt extrem de lungi şi nejustificat de lungi, pentru că se discută practic de punerea în libertate a unui om. Atenţie, nu era vorba de cererea domnului Adrian Năstase, ci de o propunere făcută de comisia de eliberare din penitenciar. Din acest punct de vedere, mi se pare că procedurile sunt extrem de îndelungate", a spus unul dintre apărătorii lui Năstase, potrivit
Mediafax.
Cazacu a mai declarat că, din cauza duratei procedurilor de eliberare, s-au pierdut 73 de zile peste cele "la care domnul Adrian Năstase avea vocaţia, nu dreptul, să fie liber".
Avocatul a precizat, în acelaşi context, că
a fost formulată o solicitare de devansare a termenului din 18 martie, însă aceasta a fost respinsă.
"Această cerere se judecă în camera de consiliu, să vedem care e motivarea. S-a respins cererea, nu vom mai face alta, în opinia mea. Mă voi consulta şi cu colegii mei. Nu vom mai face pentru că nu mai rămâne timpul necesar pentru îndeplinirea procedurilor. Dacă colegii mei vor aprecia că vom putea face o cerere, vom vedea, dar în opinia mea vom aştepta la termenul din 18 martie să ne judecăm în recurs. Eu sper să fie ultima zi din detenţia domnului Năstase", a adăugat avocatul.
Recursul la eliberarea condiţionată a fostului premier Adrian Năstase va fi judecat pe 18 martie, la Tribunalul Bucureşti, care a stabilit acest termen luni, după ce a primit dosarul de la Judecătoria Sectorului 4.
Pe 12 februarie, Judecătoria sectorului 4 a admis cererea lui Adrian Năstase de eliberare înainte de termen, însă decizia nu este definitivă, ea fiind deja atacată de Parchet. Fostul premier Adrian Năstase a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nu a avut nici o sancţiune, iar perioada petrecută după gratii a fost suficientă pentru reeducare sa, a apreciat instanţa care a decis eliberarea condiţionată din închisoare a fostului prim-ministru, potrivit motivării din 27 februarie.
Adrian Năstase este încarcerat din seara zilei de 26 iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, pe 20 iunie 2012, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul Calităţii".
Fostul premier s-a împuşcat cu un revolver Smith and Wesson, calibrul 45. Acesta şi-a îndreptat arma spre cap, iar datorită intervenţiei prompte a poliţistului care îl însoţea plaga nu a fost fatală.
Informaţii din celulă. Năstase este deţinutul N0049 şi are un card unde familia poate depune baniCiteşte şi
Cum şi-a scris Năstase cartea din închisoare? Deţinuţii nu au acces la internet