Antena 3 CNN Actualitate Palmă pentru Kremlin! Avionul cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, întors din drumul spre China

Palmă pentru Kremlin! Avionul cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, întors din drumul spre China

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 16:29 17 Mar 2022 Modificat la 17:05 17 Mar 2022
Serghei Lavrov
Sursa foto: Getty Images

Mai exact, avionul lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus, era programat să aterizeze joi la Beijing, China. În mijlocul zborului, la aproximativ 2.800 de kilometri aeronava a fost întoarsă deasupra regiunii Novosibirsk din Siberia pe aeroportul Vnukovo din Moscova, în loc să își continue drumul spre China.

Deocamdată este neclar dacă oficialii chinezi nu au mai vrut să-l primească pe Lvrov sau dacă a făcut cale în întoarsă la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin.

Rusia a cerut ajutorul Chinei pentru drone şi pachete alimentare pentru soldații ruşi.

"Singura șansă a Rusiei de a nu se scufunda cu totul este China şi sprijinul său economic. Fără acest sprijin vom avea o Rusie în haos. Dacă China se răzgândește atunci nicio Rusie cu 6500 de ogive nucleare nu este în favoarea securității mondiale", a spus la Antena 3, Bogdan Chireac, analist politică externă. 

4 moduri prin care China îngreunează, în liniște, viața Rusiei

China se distanțează în liniște de economia Rusiei, lovită de sancțiuni și a luat câteva măsuri pentru a se distanța de economia rusă izolată și care se prăbușește.

Cele două state au proclamat luna trecută că prietenia lor „nu are limite”. Asta a fost înainte ca Rusia să declanșeze războiul în Ucraina.

Acum, în condițiile în care economia Rusiei este lovită de sancțiuni din întreaga lume, există tot mai multe dovezi că dorința și capacitatea Chinei de a-și ajuta vecinul din nord ar putea fi limitate. Beijingul a refuzat să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei, dar dorește să evite să fie afectat de sancțiunile pe care le-a denunțat în mod repetat ca fiind o modalitate ineficientă de rezolvare a crizei.

„China nu este parte a crizei [Ucrainei] și nu vrea ca sancțiunile să afecteze China”, a declarat marți ministrul de externe Wang Yi, în timpul unui apel telefonic cu omologul său spaniol.

Analiștii spun că China încearcă să atingă „un echilibru delicat” între sprijinirea retorică a Rusiei, dar fără a mai antagoniza Statele Unite.

Beijingul și Moscova au un interes strategic de a provoca Occidentul. Cu toate acestea, băncile chineze nu își pot permite să piardă accesul la dolari americani, iar multe industrii chineze nu își pot permite să fie private de tehnologia americană.

În timp ce China este partenerul comercial nr. 1 al Rusiei, Beijingul are alte priorități. Comerțul dintre cele două țări a reprezentat doar 2% din volumul comercial total al Chinei. Uniunea Europeană și Statele Unite au cote mult mai mari, potrivit statisticilor vamale chineze de anul trecut.

×
x close