Antena 3 CNN Actualitate Avion din Rusia, la București | Aeronava cu diplomaţi expulzaţi a reuşit să decoleze după mai multe amânări

Avion din Rusia, la București | Aeronava cu diplomaţi expulzaţi a reuşit să decoleze după mai multe amânări

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 19:02 01 Iul 2023 Modificat la 20:22 01 Iul 2023
Russia
Sursa foto: Antena 3 CNN

Site-ul boardingpass.ro, citat de Antena 3 CNN, a relatat că este vorba despre o aeronavă Iliușin Il 96, care a decolat la ora 6 dimineața de pe aeroportul Vnukovo din capitala rusă și a ajuns la București în jurul orei 10 dimineața.

"Această măsură reflectă punerea în aplicare a deciziei părții române în termenul indicat, conform procedurilor utilizate de alte state membre UE în situații similare. Cursa aeriană este autorizată în baza articolelor Convenției de la Viena din 18 aprilie 1961 cu privire la relațiile diplomatice.

Decizia României de reducere a personalului misiunii diplomatice a Federației Ruse la București reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, în contextul declanșării de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei", precizează Ministerul român al Afacerilor Externe, MAE.

Update 19:00 Aeronava a reuşit să decoleze, după mai multe amânări

 Avionul era programat să decoleze la ora 12:30, dar, pentru că bagajele au fost atât de multe încât au umplut un camion, zborul a fost amânat de şase ori. 

Update 15:15 A treia amânare a decolării avionului cu diplomați ruși de la București

Antena 3 CNN semnalează trei amânări consecutive ale decolării aparatului de zbor rus având la bord diplomați repatriați de Moscova.

Inițial, avionul trebuia să decoleze la 12:30, ora României. Ulterior, au fost comunicate noi ore de decolare, amânate succesiv.

"Cred că este, mai degrabă, o problemă tehnică. Orice aeronavă care zboară în spațiul internațional sau intern trebuie să aibă un plan de zbor. Acea aeronavă nu poate merge în Bulgaria, să străbată Turcia și să intre în Federația Rusă.

Probabil că trebuie să o ia direct peste Marea Neagră și nu e clar dacă vor să facă asta, pentru că este un zbor ocolit destul de lung.

Probabil că Eurocontrol nu a dat încă autorizarea pentru acest zbor", a explicat la Antena 3 CNN analistul de politică externă Bogdan Chirieac.

El a subliniat că repatrierea diplomaților ruși va fi urmată de o măsură similară luată de Moscova în ceea ce-i privește pe diplomații români din capitala rusă.

Update 13:20 Avionul rusesc a întârziat cel puțin o oră pe pământ românesc

Avionul din Rusia a întârziat la București. La bordul său se află diplomați cărora li s-a cerut să părăsească România

 "Știm că avionul înregistrează o înregistrează o întârziere de peste o oră. Trebuia să decoleze în jurul orei 12:30. Noua oră de decolare este 13:45. Nu este clar motivul întârzierii acestui aparat care a aterizat pe Otopeni în jurul orei 10. Diplomații ruși ce urmează să se întoarcă în țară au ajuns la aeroport în cursul dimineții", a transmis corespondentul Antena 3 CNN, Laura Rînja.

Citește și: "Această aeronavă rusă va fi complet izolată!", spune generalul (r) Cristian Barbu

Știrea inițială

Ambasadorul Federației Ruse la București a fost informat în data de 8 iunie 2023 asupra deciziei autorităților române de a reduce personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România, prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Federația Rusă, indică sursa citată.

În consecință, Federația Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziții, care implică reducerea personalului aflat în mod efectiv la post cu 40 de persoane: 11 diplomați și 29 de persoane aparținând personalului tehnico-administrativ.

Diferența între numărul de posturi și numărul personalului aflat efectiv la post se explică prin faptul că nu toate pozițiile de pe schema personalului rus din România sunt în prezent ocupate.

Partea rusă a fost informată că are la dispoziție cel mult 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia părții române.

Generalul Cristian Barbu: "Aeronava rusă va fi supravegheată de la sol. Va fi complet izolată""

"Este interesant faptul că atunci când s-au redus cele 51 de poziții (din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, n.r.), doar 11 dintre ele erau ocupate de diplomați. Celelalte poziții ocupate erau pentru personalul tehnico-administrativ, semn că nu activitatea diplomatică este foarte importantă pentru Ambasada Rusiei la București, ci, mai ales, cea din zona tehnico-administrativă. Oare cu ce se ocupă oamenii aceștia din tehnico-administrativ?

Este ușor de dat un răspuns aici.

Eu nu cred că este cazul să fie escortată (aeronava rusă, n.r.). Nu este o aeronavă de război, este o navă de linie, pentru transport persoane.

Ea este urmărită în permanență, dar nu reprezintă un pericol pentru securitatea României sau pentru spațiul NATO. Nu este înarmată și, sigur, nu va avea niciun fel de echipament care să poată să aducă vreun prejudiciu privire la siguranța statului român.

Însă, în mod cert, va fi însoțită de o serie întreagă de elemente de supraveghere de la sol și, acolo unde va fi dispusă pe planul terestru, va avea, de asemenea, o supraveghere suplimentară", a spus, la Antena 3 CNN, generalul (r) Cristian Barbu.

Foto: aparat Iliușin

×
x close