NATO trimite, în total, trei astfel de aparate în România, pentru o misiune de câteva săptămâni.
În contextul manevrelor militare efectuate în comun de Rusia și Belarus, avioanele de supraveghere vor urmări mișcările de trupe din această din urmă țară, în legătură cu care analiștii militari au avertizat că ar putea servi, din nou, ca platformă pentru invazia Ucrainei.
"Noutatea este că, pentru prima oară, vor fi operate din România aceste aeronave AWACS de supraveghere maritimă, aeriană și terestră.
Prin intermediul unor consistente fonduri NATO, Baza 90 de la Otopeni a fost modernizată și, în momentul de față, prin această misiune care va dura câteva săptămâni, vor fi testate capacitățile de țară-gazdă ale României, ca stat membru NATO, pentru astfel de misiuni.
E o chestiune extrem de importantă pentru relevanța strategică a României și pentru contribuția noastră la securitatea Flancului estic în fața amenințării Rusiei", a relatat de pe pista Bazei Militare 90 corespondentul Antena 3 CNN, Radu Tudor.
Anterior, misiunile de supraveghere în zona Mării Negre și în zona Republicii Belarus erau periodice și presupuneau ca aceste aparate să decoleze de la o bază din Germania.
Avioanele AWACS vor monitoriza constant spațiul aerian aliat
"Însă, de acum înainte, timp de câteva săptămâni, aceste misiuni se vor desfășura continuu. Acest avion este dotat cu radare de ultimă generație.
Vorbim de aparate Boeing 707 fabricate în anii 80, cu performanțe cu totul speciale.Cele 4 motoare sunt, într-adevăr, mai zgomotoase și consumă ceva mai mult. Chiar dacă sunt avioane mai vechi, sunt extrem de fiabile. Radarul contează până la urmă în astfel de misiuni.
Un astfel de avion are o autonomie de 10 ore și poate fi alimentat și în aer, dacă situația o impune.
Cu trei astfel de aparate înseamnă că la fiecare 8-9 ore ele se vor roti. Vor zbura practic continuu în săptămânile acestea și astfel va fi acoperit întreg Flancul estic, 24 de ore din 24, cu 3 avioane.
Asta înseamnă o monitorizare permanentă și o misiune, aș spune, destul de complicată pentru militarii români și pentru aliații noștri din NATO, care sunt aici, la Baza 90 Otopeni (...) Vorbim de misiuni complexe de care România n-a mai avut parte până în prezent", a concluzionat Radu Tudor.