Traficul infernal îi determină pe tot mai mulţi români cu bani să caute mijloace de transport alternative. Elicopterele şi avioanele private sunt soluţia cea mai la îndemână pentru cei care au de făcut deplasări urgente şi îşi pot permite să plătească şi 400 de euro pe ora de zbor. Astfel, un drum care se parcurge cu maşina în 7-8 ore, cu avionul nu ia mai mult de o oră şi jumătate.
În România sunt înregistrate circa 200 de aeronave particulare de mici dimensiuni, iar numărul lor tinde să crească vertiginos. Proprietarii acestora le folosesc mai ales în curse de aero-taxi sau pentru zboruri de agrement. Statisticile arată că suntem însă în urmă chiar şi faţă de vecini. În Ungaria sunt înmatriculate aproximativ 1.500 de avioane şi elicoptere private.
În Europa, pe primele trei locuri se plasează Marea Britanie, Franţa şi Germania. Potrivit ziariştilor de la Evenimentul Zilei, românii au cheltuit anul trecut pentru călătorii private cu avionul sau elicopterul circa 3,5 milioane de euro.
Situaţia tinde însă să se schimbe. Această modalitate de transport devine din ce în ce mai atractivă pentru cei care au bani şi nu mai vor să suporte aglomeraţia de pe şosele. Preţurile pentru ora de zbor sunt destul de accesibile. Ele încep de la 140 de euro, dar pot ajunge şi la câteva mii de euro, în cazul călătoriei cu avioanele de tip bussines-jet.
Pentru cei care vor să ajungă în zone greu accesibile şi care nu dispun de aeroport sau de aerodrom, soluţia este elicopterul. Numai că zborul cu acest aparat este ceva mai scump. O oră de zbor pleacă de la 800 de euro şi ajunge până la 2.000 de euro, în funcţie de tipul aparatului sau numărul de locuri.
Cine dispune de bani suficienţi, poate să-şi piloteze propriul aparat de zbor. Cele mai multe firme private de servicii aeriene organizează cursuri de pilotaj. Costul unui curs de pilotaj pentru avioane de mici dimensiuni variază între 6.000 şi 8.000 de euro.
Antena 3