Potrivit prof. Univ. Dr. Wilfried Lang, o durere de cap bruscă, puternică, un tip de durere de cap care nu a mai fost resimțită înainte, este principalul simptom al hemoragiei subarahnoidale prin ruptura unui AI. Ruptura unei IA poate provoca, de asemenea, deficite neurologice focale prin hemoragie intracraniană și chiar moarte subită cauzată de vasospame și ischemie cerebrală globală.
Anevrismele intracraniene netratate se manifestă rareori prin cefalee progresivă. Majoritatea durerilor de cap sunt considerate simptome accidentale la pacienții cu AI. Creșterea accesabilității și calitatea imagisticii cerebrale au dus la creșterea ratei de detectare a AI în rândul pacienților, scrie doctorulzilei.ro.
AI poate deveni simptomatic prin faptul că, pe măsură ce crește, poate pune presiune pe spațiul pe care-l ocupă. Astfel pot apărea deficite ale nervilor cranieni care sunt asociate cu tulburări de vedere, vedere dublă sau probleme de vorbire. Anevrismul intracranian poate deveni simptomatic și atunci când provoacă un accident vascular cerebral ischemic în interiorul arterei.
Cum sunt diagnosticate anevrismele cerebrale?
Anevrismele cerebrale netratate sunt diagnosticate prin imagistică cerebrală, cum ar fi un RMN, combinat cu o angiografie RM, explică specialistul. Cât despre cine este predispus să sufere de anevrism cerebral, dr. Wilfried Lang spune că există factori de risc pentru formarea, creșterea și ruperea unei AI. Hipertensiunea arterială, fumatul și consumul de alcool (în special consumul brusc de cantități mari) sunt factori de risc.
Șansele de a identifica un AI sunt crescute (aprox. 10%) dacă două sau mai multe rude de gradul întâi au suferit la rândul lor de această afecțiune. În populația generală, prevalența AI este de aproximativ 3,2 % la persoanele fără comorbidități și vârsta de 50 de ani.