În Bolivia, "avem carne de bună de lamă, cu niveluri scăzute de grăsimi, dar care trebuie consumată cu moderație", a dat asigurări Vicky Aguilar, responsabila departamentului pentru alimentație și nutriție din cadrul Ministerului bolivian al Sănătății.
Carnea de lamă — un mamifer rumegător asemănător cu cămila, cunoscut pentru lână sa și folosit ca animal de povară — și-a făcut intrarea în meniurile restaurantelor exclusiviste pentru conținutul său ridicat de proteine, dar mai ales pentru nivelul scăzut de grăsimi.
De zece ani, carnea de lamă figurează în meniurile restaurantelor de lux din regiune, care propun gurmanzilor preparate precum carpaccio-ul de lamă cu quinoa și parmezan pe pat de mici frunze de salată.
Recomandările autorităților boliviene vin în contextul în care, potrivit unui nou raport dat publicității luni de Organizația Mondială a Sănătății, consumul de carne procesată poate provoca apariția unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roșie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice.