Antena 3 CNN Actualitate Avertismentul lui Daniel Dăianu: România trebuie să evite o criză economică și financiară: „Să fim cu gura peste nivelul apei”

Avertismentul lui Daniel Dăianu: România trebuie să evite o criză economică și financiară: „Să fim cu gura peste nivelul apei”

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 18:32 30 Dec 2024 Modificat la 18:37 30 Dec 2024
Daniel Dăianu
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. Foto: Hepta

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, avertizează că România trebuie să fie pregătită să „plătească nota de plată” pentru „greșelile” făcute de guvernele de până acum în politica economică. El spune că guvernul actual și cele care vor veni trebuie să acționeze responsabil pentru ca România să evite o criză economică și financiară - „Va trebui să fim cu ochii, cu nasul, cu gura peste nivelul apei”, a spus Dăianu într-o declarație în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.

„Statul român este în situația în care are de finanțat un deficit bugetar și de refinanțat o datorie publică ca dimensiune unice în ultimele decenii pentru că, de pildă, noi ne-am confruntat cu o situație financiară extrem de grea și țara era într-o criză de lichidități care se putea transforma într-una de solvență. Ne-a ajutat un program mare de asistență financiară, finanțatorii fiind Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană și am trecut prin ani grei, un program de austeritate, era inevitabil.

S-au făcut greșeli în politica economică așa cum acum a venit o notă de plată și cetățenii României vor plăti, fie că sunt întreprinzători, fie că sunt simpli cetățeni, cu venituri mai mari, cu venituri mai mici. Această notă de plată era inevitabilă, când ai deficit bugetar de peste opt la sută din PIB nu ai cum să continui cu un asemenea trai peste posibilități.

Nu e vorba de reduceri de salarii, e vorba de a nu mai crește, de a nu mai indexa. E drept, cineva ar putea să spună că inflația e importantă și în gtermeni reali înseamnă venituri mai mici dar avem de ales între rău și foarte rău. Noi trebuie să evităm un foarte foarte rău și trebuie ca guvernarea să-și asume adoptarea de măsuri care să evite României dificultăți supreme care ar obliga alcătuirea unui pachet de asistență financiară, iar să vină, eventual, o troică care să ajute România.

Cu măsuri mai draconice decât cele care ar fi implicate de un program de corecție întins pe șapte ani. Ce se poate face în 2025, ce se mai poate face este să umblăm la cheltuielile de capital. În 2024, ele au crescut brusc. De ce? Fiindcă a fost an electoral. Asta a făcut ca ele să fie mari, eu cred că în 2025 ar trebui să fie revăzute pentru că am dacă reuși să reducem de aici, chiar și cu țipete în teritoriu, dar oamenii trebuie să înțeleagă.

Ce importă în ultimă instanță pentru cetățenii României este să se evite o criză mare economică și financiară, acestea sunt vremuriole. Să facem în așa fel încât vremurile să nu fie peste noi, chiar dacă sunt foarte grele, vor fi poate și alte șocuri, va trebui să fim cu ochii, cu nasul, cu gura peste nivelul apei.

BNR a adoptat măsuri dar nu poate să facă totul, iar problema bugetară a României nu poate să fie rezolvată de Banca Națională. Trebuie guvernul care urmează, guvernele care vor fi că e posibil să fie mai multe, vor fi mulți ani de ajustare, trebuie să aibă inteligența politică, consecvență, trebuie să meargă pe un drum care să asigure această corecție graduală, o absorpție masivă de fonduri europene. E singura resursă de bani tari pe care-i putem folosi pe reforme, unele dintre ele nu-s atât de simple”, a spus Daniel Dăianu.

×
x close