Potrivit acestei alerte de călătorie - valabile până pe 24 februarie - informaţii curente sugerează că militanţi din cadrul Statului Islamic (SI), Al-Qaida, Boko Haram şi altor grupări teroriste continuă să plănuiască atacuri în mai multe regiuni.
Autorităţile americane afirmă că sunt probabile atacuri teroriste atât timp cât membri SI se întorc din Siria şi Irak, iar alte persoane neafiliate unor grupări teroriste se angajează, de asemenea, în acţiuni violente.
Extremişti au vizat evenimente sportive, spectacole, pieţe în aer liber şi zboruri. În ultimul an au fost comise atacuri în Franţa, Nigeria, Danemarca, Liban, Trcia şi Mali. SI a revendicat responsabilitatea atacului cu bombă comis pe 31 octombrie la bordul unui avion de linie, în Egipt, soldat cu 224 de morţi.
"Cetăţenii americani este necesar să dea dovadă de vigilenţă atunci când se află în locuri publice sau folosesc mijloace de transport în comun", se arată în alerta emisă de Departamentul de Stat.
"Fiţi atenţi la ceea ce se întâmplă în imediata apropiere şi evitaţi mulţimile de oameni sau locurile aglomerate. Fiţi deosebit de prudenţi în perioada sărbătorilor, festivalurilor şi evenimentelor", îndeamnă diplomaţia americană.
Departamentul de Stat anunţă că Statele Unite efectuează schimburi de informaţii cu aliaţii în legătură cu ameninţările terorismului internaţional.
Washingtonul a emis această alertă în aceeaşi zi în care premierul belgian a anunţat că Bruxellesul rămâne la cel mai ridicat nivel de alertă - timp de cel puţin încă o săptămână. Măsuri de securitate sporită, adoptate în urma atacurilor teroriste de la Paris, soldate cu 130 de morţi, practic au blocat capitala belgiană şi europeană.