Antena 3 CNN Actualitate Fenomene meteo extreme în România. Vânt de până la 100 de kilometri și grindină în cantități însemnate

Fenomene meteo extreme în România. Vânt de până la 100 de kilometri și grindină în cantități însemnate

Adelina Miron
1 minut de citit Publicat la 16:52 25 Iun 2021 Modificat la 16:55 25 Iun 2021
o_1f91n23fbmnn15mk1hel5kc620b.jpg
Sursa foto: Pixabay

„Până în momentul de față am ajuns deja la 10 avertizări cod roșu pentru că fenomenele sunt în plină dezvoltare. Vorbim despre furtuni puternice care sunt cvasistaționare, ceea ce duce la acumularea unor cantități de apă în intervale relativ scurte de timp, cum a fost până în prezent în areale din județul Cluj și din județul Sibiu în special, dar odată cu trecerea timpului și intrarea în noapte, foarte probabil ca aceste fenomene să fie în extindere, să coboare mai mult în Transilvania și, de asemenea, în zonele mai joase din Oltenia și Muntenia pentru că în momentul de față semnalăm astfel de fenomene în toate zonele de munte, iar tendința acestora este aceea de a se propaga spre zonele mai joase de relief.

Prin urmare, undeva în orele serii, foarte probabil ca situația să fie mult mai severă. Înseamnă vijelii puternice, respectiv rafale ale vântului de peste 80-100 de km/h. În momentul de față nu putem aprecia dacă aceste intensificări puternice ale vântului care pe alocuri pot ajunge la intensitatea unei supercelule, aceasta fiind structura ce este responsabilă de formarea norilor ce generează tornade, vor determina și intensificări ale vântului cu aspect tornadic, dar, cu siguranță există semnale că vor fi în special aici în regiunile sudice pentru că temperaturile până la momentul apariției furtunilor vor fi crescut destul de mult, să fie intensificări puternice ale vântului și, de asemenea, în partea de vest a țării unde furtunile își vor face apariția în orele serii după ce și acolo temperaturile au determinat peste zi un disconfort termic foarte accentuat. 

Aș mai adăuga la această caracterizare de severitate și grindina de medii și mari dimensiuni sau grindină de mici dimensiuni care să determine un strat de grindină, adică o cădere masivă de grindină. 

Zonele cele mai expuse la intensificările puternice ale vântului sunt cele din partea de sud și de vest a țării, de asemenea și zone din Transilvania, mai ales partea centrală și central-sudică a acestei regiuni cu o probabilitate mai mare ca aceste fenomene să-și facă apariția în intervalul 18-22.”, a spus Gabriela Băncilă pentru Antena 3.

 

×
Parteneri
x close