Dă-i Cezarului ce-i al Cezarului şi lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu. Slujitorii Domnului au reinterpretat pilda şi au transformat-o, practic, în afacere proprie. Aşa că averea bisericii creşte de la an la an, iar acţiunile sociale sunt uitate. Biserica a primit în dar un monument istoric de o valoare inestimabilă-Casa Sofian. Casa boierească din Botoşani e în paragină. Mitropolia Moldovei aşteaptă ajutor de la stat, pentru consolidare. Între timp, aceeaşi Mitropolie, încasează prin tot felul de afaceri, bani de la enoriaşi.
La biserica Sfântului Nicolae din Iaşi se fac afaceri. Mâna dreaptă a preotului refuză să programeze o ceremonie religioasă, înainte de plata sumei fixate de Mitropolie.
Bani se dau şi în policlinica Providenţa. Mitropolia Moldovei a construit o clădire chiar în centrul Iaşului. Teoretic, aici există toate specialităţile, practic însă, depinde de ora la care treci pragul spitalului. Până la urmă, se ajunge tot în cabinetul unui medic de familie. Coincidenţă sau nu, şi soţul medicului e tot angajat al Mitropoliei. Mărturie stă fotografia de pe birou.
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei e una dintre cele mai bogate din ţară. Are sute de mii de hectare de pădure, hoteluri şi pensiuni în Neamţ, Suceava şi Iaşi. Dar şi multe clădiri, monumente istorice. Una dintre ele e Casa Sofian, din Botoşani.
Foto: Casa SofianCasa a fost construită de unul dintre cei mai bogaţi boieri din zonă. A ajuns în proprietatea statului după moartea sa, iar de la stat, a ajuns pe mâna Bisericii.
Mitropolia Moldovei a plătit, după ce a preluat clădirea, 50.000 de euro pentru un studiu de fezabilitate care să arate cât şi cum trebuie investit pentru a reface monumentul arhitectural. Şi atât.
Lucrările de refacere a casei, care a fost rând pe rând spital şi centru pentru copii, s-au blocat. Monumentul e în proprietatea Bisericii, dar tot Guvernul investeşte în refacerea lui. Lucrările însă se mişcă greu.