Antena 3 CNN Actualitate Avem documentul: Câți bani au scos străinii din România

Avem documentul: Câți bani au scos străinii din România

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 21:56 30 Mai 2021 Modificat la 21:58 30 Mai 2021
Avem documentul: Câți bani au scos străinii din România
Sursa foto: Getty Images

Adrian Ursu a prezentat duminică, în cadrul "Ediției Speciale" un studiu realizat de Eugen Stănescu, un prestigios profesor din Ploiești.

Acesta a condus și Muzeul de Istorie și Arheologie și desigur, a avut acces la documente cu valoare istorică și cu o muncă absolut remarcabilă.

"Cu o tenacitate și cu o precizie admirabilă a calculat cât au scos strâinii din România. A pornit de la 1415. A luat de la 1415 toate datele istorice și a vrut să afle, cam cât au scos din România, mai întâi imperiile. A început cu Imperiul Otoman, care între 1415 și 1877, până la independență, a scos 341 de tone de aur.

Toate calculele le-a raportat la tona de aur, ca să fie o unitate de măsură ce peste timp e recunoscută şi validă. A venit apoi momentul să calculeze, cât a scos Imperiul Austro-Ungar din Banat, Transilvania, Bucovina şi parţial din Oltenia, atunci când a avut dominaţie acolo. 876 de tone de aur. Mai puţine sunt cantităţile pe care a reuşit să le adune Imperiul Ţarist: doar 46 de tone de aur. Aşadar, din 1415 până în 1877 -1263 de tone de aur au plecat din România către cele trei mari imperii.

A venit perioada de după războiul de independență, după cucerirea independenței României, apoi Primul Război Mondial, instalarea aici a multor companii străine. La un moment dat, cumva ele dominau economia românească. Profesorul Eugen Stănescu spune că atunci au plecat 12.564 de tone de aur care au însemnat fie despăgubiri de război, fie profituri ale acelor companii, știm, multe dintre ele angrenate chiar în afaceri de corupție în perioada interbelică, unele dintre ele, extrem de răsunătoare.

Așadar, în toată această perioadă, din 1415 până în 1945, 13.827 de tone de aur au părăsit România. La cursul tonei de aur, ca să zic așa, din 2016 când a făcut studiul, raportat la moneda din acea vreme, din 2016, asta adunat însemna 484 miliarde de euro. Ei bine, o cifră interesantă este aceasta: 484 de miliarde de euro. La momentul 1989, avuția națională a României era de 480 de miliarde, potrivit anuarului statistic consultat de către profesorul Stănescu. Așadar, cumva poporul român reușise să își adune înapoi ce pierduse în acele secole de istorie, la momentul '89", a spus jurnalistul Adrian Ursu.

Înregistrarea completă cu datele prezentate în studiul realizat de profesorul Eugen Stănescu, în imaginile video de mai sus.

×
x close