Bisericile au apărut după Revoluţie precum ciupercile după ploaie. Din păcate, nu şi şcolile. Ba din contră, numărul lor a scăzut considerabil. Chiar dacă cei mai mulţi români merg la biserică doar la marile sărbători ei sunt dornici să dea bani pentru contruirea de noi lăcaşuri de cult.
Ceea ce ne arată că românii pun credinţa pe primul loc, înainte educaţiei sau a sănătăţii.
În timp ce în ţara noastră se construia o şcoală, cinci noi bisericii erau gata de sfinţit, scriu jurnaliştii de la
gandul.info. Că românii sunt credincioşi o dovedeşte şi faptul că multe dintre aceste biserici au fost ridicate din donaţii directe. Cifrele arată că educaţia sau sănătatea au rămas pe locul doi.
Conform statisticilor, după 1989 s-au construit peste 2000 de bisericii ortodoxe, plătite integral cu banii daţi de români. În medie apar 90 de biserici ortodoxe pe an. De partea cealaltă, interesul pentru ridicarea de şcoli noi a fost atât de mic încât abia s-a reuşit construirea a 386 de unităţi şcolare plătite de Uniunea Europeană.
O posibilă explicaţie ar fi şi faptul că este foarte simplu să donezi bani pentru construcţia de biserici, dar extrem de complicat şi birocratizat să dai bani direct pentru sprijinirea unei unităţi şcolare de stat, mai scrie gândul.
Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică în ţara nostră sunt aproximativ 21 de mii de şcoli. În acelaşi timp, în ianuarie 2013 în ţara noastră existau aproape 18. 500 de biserici, aparţinând tuturor cultelor religioase recunoscute oficial. Biserica Ortodoxă deţine aproape 13.000 lăcaşuri de cult.
Foto: Agerpres