România e pregătită pentru un viscol istoric, autorităţile sunt alarmate de prognozele meteo. Va ploua la -10 grade, drumurile se vor transforma în sticlă, după care vor fi acoperite de zăpezi cum nu s-au mai vazut demult.
Autorităţile sunt în stare de alertă maximă, dar se feresc să vorbească despre un eventual Cod roşu. Zvonurile au inundat internetul, după ce ministrul Traian Igaş ar fi comparat viscolul care ne aşteaptă cu cel din 1954, cea mai grea iarnă înregistrată vreodată de meteorologi în România.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a fost convocat la Guvern. Primele veşti au fost primite de la şeful ANM. A fost emisă avertizarea Cod galben de viscol şi ninsori, care, în week-end se pot transforma în ploaie. După ploaie, urmează, din nou, îngheţul. Autorităţile se aşteaptă ca şoselele să se transforme în sticlă, iar traficul să fie complet blocat.
Nimeni nu vorbeşte de un eventual Cod roşu. Dar toţi se pregătesc pentru ce e mai rău. De la miniştri, la primari. Cea mai controversată declaraţie i-ar fi aparţinut ministrului de Interne, Traian Igaş: "Ne aşteaptă nămeţi ca în 1954!", cea mai grea iarnă din istoria măsurătorilor meteorologice. Armata a ieşit atunci să sape tuneluri pentru a scoate oamenii din casă. Ulterior, Igaş a negat că ar fi spus acest lucru. Dar armata e pregătită.
41 de trenuri au fost blocate joi, 180 de şcoli sunt deja închise. În Capitală, primarul general Sorin Oprescu le cere managerilor de spital să fie pregătiţi şi ei. Pe lângă spitale, cele mai protejate obiective ale oraşelor sunt brutăriile.
Starea de alertă a autorităţilor s-a transformat în panică pe internet. Site-urile de socializare au fost pline astăzi de mesaje alarmante.
Cod roşu adevărat au avut bulgarii acum câteva zile. Momentan, păstrează aceleaşi atenţionari ca şi noi. Singurul loc din lume unde este prezentă alerta maximă este Japonia. Aici, codul roşu se traduce prin nămeţi înalţi de trei metri şi jumătate.
Cel puţin 56 de persoane au murit în nordul Japoniei în urma ninsorilor abundente care au provocat avalanşe şi accidente, anunţă autorităţile nipone, scrie
Mediafax.
Patruzeci şi trei de persoane au murit în timp ce încercau să dea zăpada de pe acoperişuri, iar şapte au fost murit fiind lovite de gheaţa căzută.
Patru persoane au murit în avalanşe, iar două au decedat din cauza gerului.