Autorităţile române au plătit în bani eliberarea celor trei ziarişti răpiţi în Irak acum trei ani.
Informaţia apare în decizia Curţii irakiene de Casaţie, prin care a fost anulată condamnarea la moarte a cetăţeanului irakiano-american Mohammad Munaf. Documentul arată că
?răpitorii au eliberat victimele după ce au negociat cu autorităţile române şi au primit o răscumpărare?. După ce jurnaliştii au ajuns în ţară, preşedintele Traian Băsescu a refuzat să vorbească despre condiţiile eliberării celor trei. A precizat atunci doar că va trebui să mai aşteptăm 50 de ani pentru a afla adevărul în legătură cu eliberarea. Foarte categoric a fost însă premierul Călin Popescu Tăriceanu, care declara ferm că statul român nu a plătit nicio răscumpărare.
Decizia Curţii irakiene de Casaţie prin care a fost graţiat Munaf invocă în mod clar o negociere. Documentul a fost publicat la 19 februarie şi descrie evenimentele care au urmat răpirii ziariştilor. Conform agenţiei Mediafax, în variana în limba engleză depusă la Curtea Supremă a Statelor Unite, traducerea actului precizează că ?după ce au negociat cu autorităţile române şi au primit o răscumpărare, răpitorii au eliberat victimele.?
Norica Nicolai: Parlamentul trebuie să ceară desecretizarea dosarului -
Senatorul liberal Norica Nicolai a declarat la Ştirea Zilei că următorul pas pentru autorităţile române ar trebui să fie acum declanşarea unei anchete. Mai mult, ea a subliniat că parlamentarii ar trebui să ceară acum declasificarea dosarului, atâta timp cât la mijloc ar putea fi vorba de bani publici.
Pentru jurnalistul Ovidiu Ohanesian, invocarea unei recompense nu este o noutate. Jurnalistul a precizat că şi el a predat autorităţilor române dovezi în acest sens. ?Am fost audiat la SRI şi am dat foarte multe amănunte despre această răpire. (...) În dosarul Dragomir contra SIE există declaraţia completă a unui agent care a asistat la transferarea primei sume de bani?, susţine Ohanesian.
Ohanesian a declarat chiar că există informaţii la dosar care arată că SRI l-ar fi ocrotit pe Hayssam în anumite activităţi ilegale de pe teritoriul României. ?Hayssam a avut legături foarte puternice şi cu PSD. El a sponsorizat şi campania unor importante persoane de la PD, actual PD-L, deci sunt implicate foarte multe partide. Sunt oameni care, din funcţiile pe care le-au avut, l-au încurajat şi ajutat pe Hayssam în toate acţiunile de contrabandă şi terorism internaţional pe care le-a practicat. Ar trebui să existe o discuţie între toate partidele?, a adăugat el.
Dacă informaţia se confirmă, autorităţile române vor fi nevoiete să-şi nuanţeze declaraţiile pe care le-au făcut acum trei ani. Premierul Călin Popescu Tăriceanu susţinea că partea română nu a dat niciun ban pentru eliberarea celi trei răpiţi.
În niciunul dintre cazurile de răpire a jurnaliştilor în Irak, guvenele care au negociat eliberarea lor nu au recunoscut plata de recompense către răpitori. În cazul jurnaliştilor români, ancheta a stabilit că răpirea a fost planificată în România, de omul de afaceri sirian Hayssam Omar care l-a trimis pe fratele său ca om de legătură cu răpitorii.
Mohammad Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian în Irak. Munaf a fost luat ostatic alături de ei timp de 55 de zile. Ddupă eliberarea lor, a fost bănuit de complicitate la răpire şi reţinut de armata americană.
UPDATE: Guvernul nu are cunoştinţă despre plata unei răscumpărări pentru eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului Camelia Spătaru, potrivit Mediafax.
Antena3.ro