Patronii acestor magazine au fost întotdeauna cu un pas înaintea legii. E vorba de sume mari de bani, iar ei cunosc legislaţia mai bine decât oricine. Iniţiativa e de lăudat, însă, deciziile consiliilor locale care interzic deschiderea acestor buticuri nu vor sta cu siguranţă în picioare în faţa instanţei, pentru că nu există obiect. Etnobotanica, nu are nicio legătură cu plantele halucinogene.
Denumirea de ''etnobotanice'' a fost dată probabil tot de unii patroni de magazine. Ideea a fost bună, pentru că tocmai această denumire ar putea să-i ajute în războiul cu primăriile.
În deciziile consiliilor locale se vorbeşte de interzicerea vânzării ''plantelor etnobotanice cu efecte halucinogene''. Total greşit, spun specialiştii.
Totuşi, cu toate neclarităţile ei, decizia a fost aplicată în mai multe oraşe din ţară. În Făgăraş, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca, Craiova şi Bărlad, sau închis deja toate aceste chioşcuri după ce primăriile nu le-au mai dat autorizaţii. Pe listă urmează Vaslui şi Huşi. Nici primarii de sectoare din Bucureşti nu se lasă. Edilii sectoarelor unu, doi, patru şi şase vor să interzică aceste buticuri pe o distanţă de un kilometru sau chiar doi de orice unitate de învăţământ, parc sau loc de joacă pentru copii.
Acum bătălia s-a mutat în instanţă. Mai mulţi patroni de magazine de vise din Braşov, au constestat deciziile consiliului local şi au dat primăria în judecată.