Antena 3 CNN Actualitate Autorităţile au introdus Telverde de caniculă. România fierbe la 60 de grade

Autorităţile au introdus Telverde de caniculă. România fierbe la 60 de grade

Autorităţile au introdus Telverde de caniculă. <font color=red>România fierbe la 60 de grade</font>
20 Iul 2007   •   10:58

Avertizarea cod portocaliu de caniculă nu a fost extinsă la nivelul întregii ţări, dar temperaturile ridicate se menţin cel puţin încă două zile. Telefonul sună non stop la serviciile de ambulanţă, în vreme ce bilanţul victimelor continuă să crească. Datele din teritoriu indică 15 morţi, dar ministrul Sănătăţii spune că doar jumătate din aceste cazuri pot fi puse pe seama căldurii. Ultima victimă, un bătrân din Iaşi, care a căzut pe stradă şi a ajuns sub roţile unui camion.

Ministerul Sănătăţii pune la dispoziţia cetăţenilor numărul de telefon 0.800.800.187, la care oferă consiliere şi recomandări cu privire la prevenirea şi reducerea efectelor caniculei. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, la finalul reuniunii de vineri a Comitetului interministerial pentru reducerea efectelor caniculei, că linia telefonică va funcţiona zilnic, între orele 8,00 şi 20,00, pe toată perioada de caniculă.
Temperaturile au ajuns şi vineri la 40 de grade, spun meteorologii, ceea ce înseamnă la nivelul solului, în oraşele aglomerate, 60 de grade Celsius.

13 puncte de ajutor în parcuri şi ştranduri în Bucureşti
În Bucureşti, Administraţia Lacuri şi Parcuri a amenajat 13 puncte de prim ajutor în parcuri şi ştranduri, care vor funcţiona pe perioada caniculei. Cele 13 puncte de prim-ajutor sunt în Pavilionul Expo Flora din Parcul Herăstrău, în Parcul Floreasca, lângă intrarea patinoarului, în Parcul Tineretului, în Parcul Cişmigiu, în Parcul Carol, Baia Griviţa şi la ştrandurile Crângaşi, 16 Februarie, Berceni, Drumul Taberei, Titan, strada Polonă şi Circul de Stat. De asemenea, în incinta Primăriei Capitalei a fost amenajat un spaţiu de prim-ajutor.

15 oameni au murit în ultimele zile
15 oameni au murit răpuşi de căldură, potrivit datelor combinate între raportările oficiale şi cele transmise din teritoriu. Ministrul Sănătăţii spune că 9 oameni au murit, dar raportarea sa nu cuprinde o serie de cazuri înregistrate în ţară în ultimele zile.

Ambulanţa Bucureşti a înregistrat un număr record de solicitări
Zeci de mii de apeluri la Ambulanţă în această săptămână. În Bucureşti, coordonatorul serviciului de salvare spune că numărul apelurilor a crescut cu o treime faţă de zilele obişnuite de vară, iar marea majoritate a acestora reprezentau urgenţe majore.

La Arad un bărbat a murit de cald, ridicând bilanţul victimelor la 12 în doar câteva zile.

Oamenii spun că n-au încotro şi trebuie să meargă cu autobuzul. Când nu mai suportă căldura, coboară la prima staţie. Cel mai rău este însă pentru şoferii de autobuz. Timp de opt ore sunt obligaţi să suporte o temperatură de peste 40 de grade. Serviciul de Ambulanţă face cu greu faţă tuturor solicitărilor. Din acest motiv, unii medici care se află în concediu ar putea fi chemaţi înapoi la serviciu.

La Buzău, efectele caniculei sunt cu atât mai grave, cu cât pun în pericol viaţa bebeluşilor de la Maternitatea din oraş. Nou-născuţii stau câte trei în pătuţ, iar mămicile abia dacă se mai pot ţine pe picioare. De aer condiţionat nici nu poate fi vorba, acesta fiind înlocuit cu ziare puse în geamuri. Punctele de prim ajutor din judeţ sunt luate cu asalt de buzoienii, afectaţi de căldură.

Căldură insuportabilă şi în spitalele din Sibiu. În Mediaş, bolnavii stau în saloane fără aer condiţionat şi se răcoresc cu prosoape ude. Şi medicii suportă cu greu căldura din spital. În Mediaş nu există nici un ştrand, aşa că sibienii, dar şi turiştii se răcoresc la fântana arteziană din centrul oraşului.

ROMÂNIA SUB IMPERIUL CANICULEI
BEBELUŞII LUPTĂ CU CĂLDURA DIN SPITALE
ADMINISTRAŢIILE FINANCIARE FUNCŢIONEAZĂ DUPĂ PROGRAM DE CANICULĂ

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close