Este vorba despre endometrioză.
Deși Casa de Asigurări de Sănătate a anunțat o serie de investigații şi tratamente decontate pentru această boală, în realitate, prea puține proceduri sunt asigurate de stat.
Din acest motiv, bolnavele care se luptă cu dureri crunte sunt nevoite să împrumute sau să-și amâne intervențiile.
Citește și: Madonna, mesaj emoționant pentru fani după ce a învins boala: "V-am simțit dragostea"
Silvia are 33 de ani și își dorește foarte mult un copil. În urma cu trei luni a aflat că are endomotrioză, o afecțiune care îi provoacă nu doar dureri, ci și infertilitate. Din acest motiv, i s-a recomandat o intervenție chirurgicală.
"Durerile erau foarte mari. Mai ales că nu pot rămâne însărcinată. Asta m-a durut foarte tare, și e dureros pentru orice femeie. Statul ar trebui să dea mai multă importanță endometriozei, ca și cancerului", afirmă pacienta.
România nu are un registru pentru endometrioză
România nu are un registru pentru acestă boală.
"Majoritatea pacientelor care se adresează spitalului vin pentru durere. Endometrioza este o boala cronică, în primul rând, ce constă în faptul că celule care, de obicei, tapetează mucoasa uterului ajung în afara lui. În afara uterului, produc inflamații, deci durere", explică Mădălina Dumitrașcu Piron, medic Obstetrică-Ginecologie.
"Aici, în ambulatoriul Spitalului Clinic Polizu din Capitală, se prezintă zilnic sute de paciente venite din toate colțurile țării tarii. Zeci dintre acestea află, în urma investigațiilor medicale, că au endometrioză", semnalează corespondentul Antena 3 CNN, Cristina Ștefan.
"Foarte multe femei nici nu știu că au endometrioză. Din momentul când aflăm că avem endometrioză, trebuie să mergem la un medic specialist, adică să vedem cât de avansata este boala", declară, la rândul lui, Andreas Vythoulkas, medic specialist Obstetrică-Ginecologie.
"Endometrioza afectează fertilitatea în stadiile 3 și 4. În stadiile 1 și 2 nu afectează în mod deosebit fertilitatea. Incidența bolii a crescut exponențial odată cu schimbarea obiceiurilor de viață ale femeilor din România", arată doctorul Voicu Simedrea, medic primar Obstetrica-Ginecologie.
Un RMN pentru endometrioză costă peste 2000 de lei
Chiar dacă incidența acestei boli este în creștere, statul îşi pune mâna la ochi.
Prea puține proceduri sunt decontate. Un singur RMN special pentru acestă boală poate costa peste 2000 de lei. Multe femei încep să ceară ajutorul pe rețelele sociale.
Un alt semnal de alarmă vine din partea asociației "Eu și Endometrioza".
"Intervențiile chirurgicale pentru stadii avansate și care presupun chituri rezecție de unică folosință se realizează numai în privat, cu multe costuri pentru paciente. Aici, statul nu oferă variante pentru pacientele în stadiu avansat", declară Clarisa Iordache, președinte al asociației
Potrivit statisticilor, 75% dintre adolescentele care au dureri ce nu cedează la medicație sunt diagnosticate cu endometrioză în timpul operațiilor.