Antena 3 CNN Actualitate Autonomia în pas alert: Steagul secuilor arborat pe primăriile din Harghita

Autonomia în pas alert: Steagul secuilor arborat pe primăriile din Harghita

1 minut de citit Publicat la 02:27 30 Oct 2008 Modificat la 02:27 30 Oct 2008
Autonomia în pas alert: Steagul secuilor arborat pe primăriile din Harghita
După ce recent steagul secuiesc a fost văzut la primăria Gheorhieni, drapelul albastru-auriu al secuilor a apărut şi pe faţada Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc. Potrivit primarului urbei, fostul deputat UDMR Ráduly Róbert Kálmán, folosirea simbolurilor sunt necesare în Ţinutul Secuiesc, iar steagul secuiesc este unul dintre aceste simboluri. În opinia primarilor şi a preşedintelui CJ Harghita, arborarea steagului secuiesc este perfect legală. Şi asta în condiţiile în care, oficial, reprezentanţi ai Prefecturii au solicitat scoaterea de pe frontispiciul clădirilor administraţiei locale a steagului secuilor. Cererea Prefecturii nu a fost luată în seamă în nici una din localităţile în cauza. Drapelul secuiesc a fost arborat pe faţada Primăriei Miercurea-Ciuc, cu ocazia vizitei de săptămâna trecută a lui Solyom Laszlo, preşedintele Ungariei.
În ciuda scandalului iscat între prefectura judeţului Harghita şi Primăria municipiului Gheorgheni, din cauza arborării steagului secuiesc, drapelul a apărut recent şi pe frontispiciul Primăriei Miercurea Ciuc. ?Am arborat steagul secuiesc alături de steagul României, cel al Uniunii Europene şi cel al oraşului, pentru că aşa am crezut că este bine. E treaba noastră. Nu considerăm că ar fi ilegal?, a declarat viceprimarul Antal Attila pentru ?Gardianul?.
La sfârsitul lunii august anul acesta, preşedintele Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a solicitat în scris primarilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş să oficializeze folosirea drapelului albastru-auriu al secuilor prin arborarea lui pe frontispiciile primăriilor şi instituţiilor din subordinea administraţiilor publice locale.
Pe lângă primării şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a acceptat propunerea CNS de arborare în sala de şedinţe a steagului secuiesc. Mai mult, CJ Harghita, potrivit noii organigrame, a aprobat înfiintarea unui post de consilier pentru activităţi în Ţinutul Secuiesc, în ciuda faptului că această unitate administrativ-teritorială nu există.
Pe data de 30 noiembrie ar trebui să fie organizat un referendum local în care cetăţenii să se pronunţe în legătură cu autonomia ţinutului secuiesc.

Antena3.ro

×
x close