"Avem şi o altă temă importantă. Nu este doar ruta din Balcanii de Vest ci și cea prin Bulgaria, România, Ungaria până în Austria.
Ministrul (austriac, n.r.) de Interne a precizat astăzi că nu există o aprobare din partea Austriei pentru o extindere cu Bulgaria și România.
Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria.
Asta înseamnă că au trecut granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie mai întâi să clarificăm aceste chestiuni de securitate", a declarat Nehammer (foto).
Surse Antena 3 CNN spun că declarația lui Nehammer vine după ce cancelarul austriac s-a întâlnit președintele Klaus Iohannis.
De asemenea, acest refuz al Austriei la adresa primirii României în Schengen este exprimat la o zi după ce ministrul român al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a efectuat o vizită oficială în Austria, unde s-a întâlnit cu omologul său, Gerhard Karner.
Bode a încercat să explice autorităților de la Viena că România nu face parte din coridorul de imigrație.
Pe de altă parte, România continuă "până în ultimul moment" negocierile în vederea admiterii țării noastre în spațiul de liberă circulație, după cum a declarat președintele Klaus Iohannis.
Iohannis este prezent la Summitul UE - Balcanii de Vest de la Tirana, unde se află și cancelarul austriac Karl Nehammer.
"Încă se discută, se negociază. Joi, acestă chestiune se va afla pe masa Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Până atunci este nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii (...)
Suntem angajați să negociem până în ultimul moment pentru a duce decizia acolo unde dorim noi. În condițiile în care opiniile privind România și Bulgaria nu sunt tocmai identice, atunci nici deciziile nu ar trebui să fie identice. Speranța mea este să avem o decizie pozitivă", a spus Iohannis înaintea de summit.
Aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen se va decide la Consiliul JAI, care avea loc în această săptămână, joi și vineri.
Austria, opoziție totală față de România în Schengen și prin vocea ministrului de interne
Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, își menține dreptul de veto față de aderarea României și Bulgariei la Schengen și respinge informațiile din presă potrivit cărora Austria ar putea ceda în această chestiune cu ocazia Consiliului miniștrilor de Interne ai Uniunii, care va avea loc în 8 decembrie, la Bruxelles.
Informația este difuzată de publicațiile din Austria.
De asemenea, nu va exista nici o aprobare condiționată a aderării la Schegen, în vara anului viitor, a precizat un purtător de cuvânt al ministrului într-un interviu pentru Kleine Zeitung.
Oficialii austrieci resping interpretările conform cărora Viena s-ar opune, din rațiuni politico-electorale interne, primirii României și Bulgariei în Schengen.
Ei spun că "nu există nicio legătură cu alegerile din Austria Inferioară" și că protecția frontierelor "pur și simplu nu funcționează" iar Bulgaria și România trebuie să fie luate "la pachet" când vine vorba de Schengen.
Presa europeană remarcă, totuși, că, după o presiune puternică, Austria a cedat în privința Croației.
În timpul ultimei sale vizite la Zagreb, cancelarul Karl Nehammer a dat asigurări privind admiterea Croației începând cu 1 ianuarie 2023.