Incendiul a distrus o suprafață de peste 9.000 de hectare și 71 de case, spun autoritățile, amintind de flăcările care au distrus milioane de hectare de habitat natural în estul țării, acum un an, relatează Reuters.
În timp ce pompierii s-au confruntat cu un incendiu pe un teren abrupt și greu accesibil, autoritățile le-au spus locuitorilor din Bullsbrook, o suburbie de 6.600 de locuitori din cel de-al patrulea oraș ca mărime din Australia, să ignore ordinul de carantinare și să plece imediat, pe măsură ce vremea caldă și uscată se instala în zonă.
"Știm cât de repede pot degenera lucrurile", a declarat premierul de stat Mark McGowan într-o conferință de presă, adăugând că una dintre cunoștințele sale și-a pierdut casa.
Se pare că focul a pornit în orașul Wooroloo, luni și de acolo s-a extins în zona metropolitană Perth. Pompierii nu au găsit până în acest moment indicii că focul ar fi fost pus.
This is what Australian firefighters saw as they drove into a bushfire to rescue a stranded truck. Approx 500 first responders are on the ground in the suburbs of Perth attempting to contain this particular blaze pic.twitter.com/i2uGQexwBI
— NowThis (@nowthisnews) February 1, 2021
„Sunt așteaptate vânturi extrem de puternice. De aceea spunem, dacă puteți pleca, vă rugăm să plecați acum! Vă rugăm să acționați pentru a vă salva viața. ”
În același timp, 2 milioane de locuitori ai orașului se află în carantină totală de cinci zile, până vineri, după ce un muncitor în carantină hotelier a dat test pozitiv pentru varianta extrem de contagioasă a virusului detectat pentru prima dată în Marea Britanie.
Regulile le impun să rămână acasă, cu excepția muncii esențiale, a asistenței medicale, a cumpărăturilor sau a exercițiilor fizice, în timp ce vizitele la spitale și case de bătrâni sunt interzise.
„Este important ca toată lumea să aibă un plan și atunci când personalul serviciului de urgență vă solicită să acționați conform planului respectiv, acest lucru depășește orice ordin de carantină”, a declarat David Littleproud, ministrul gestionării situațiilor de urgență, pentru Australian Broadcasting Corp.
„Nu ar trebui să existe nicio confuzie în legătură cu asta.”
Nu au fost raportate decese din cauza incendiilor, ale căror origini sunt încă necunoscute.
27 de persoane au murit în incendiile masive din Australia de acum un an, atunci când peste 10,3 milioane de hectare, o suprafaţă de mărimea Coreei de Sud, a ars
Mii de persoane au rămas fără adăpost, iar alte mii au fost nevoite să evacueze casele, atunci, în mod repetat din cauza volatilităţii incendiilor.
Autorităţile au avertizat la acel moment că incendiile masive, alimentate de valorile ridicate de temperatură, de vitezele mari ale vântului şi de seceta care durează de trei ani, vor continua până la ploi substanţiale. Când a început să plouă, zeci de poze și filmulețe care surprindeau emoția și bucuria australienilor au ajuns virale în toată lumea.
Incendiile din ianuarie 2020 au omorât sute de milioane de animale, multe specii au dispărut, iar mulți oameni de știință și ecologiști au evenimentele de atunci o catastrofă ecologică.