De zece ani, în inima oraşului Turda, pe ruinele fostei uzine chimice, copii şi adulţi respiră vapori de mercur şi praf cancerigen pentru câteva kilograme de fier vechi.
După ce fabrica a fost abandonată, tone de substanţe au rămas la îndemâna localnicilor, sunt împrăştiate prin Turda şi purtate de vânt până pe autostrada Transilvania. O mare firmă privată şi-a asumat decontaminarea pe o sumă uriaşă şi, spun unii, dubioasă - 70 de milioane de euro.
Emisiunea "În premieră" cu Carmen Avram a difuzat duminică, 6 Martie, un material incredibil despre pământul otrăvit cu tone de mercur din inima oraşului Turda.
Terenul din centrul Turdei este plin de mercur şi zeci de alte substanţe cancerigene. Oamenii locului ignoră pericolul convinşi că nu li se poate întâmpla nimic rău. Nimeni nu le-a spus că e pericol de moarte.
Pentru că ştiu ce se întâmplă acolo, experţii oficiali nu s-au deplasat la faţa locului, speriaţi că se vor îmbolnăvi.
Fosta uzină chimică din Turda a fost falimentată şi distrusă în mod voit pentru că la faţa locului existau interese de milioane de dolari.
Omul de afaceri arab care a cumpărat fabrica şi-a scos investiţia. Se pare că tonele de mercur rămase au fost vândute prin tranzacţii ilegale.
În plus, poluarea cu mercur nu numai că este extrem de periculoasă, dar şi imposibil de controlat.
Mai mult, în inima oraşului, în pământ, au fost uitate 60.000 de tone de insecticid. Comuniştii au aruncat substanţele la întâmplare, iar democraţia le-a permis să se răspândească.
Consecinţele sunt dramatice. Substanţele se răspândesc în pământul pe care pasc vacile ajungând în laptele şi carnea consumate de populaţie.
Urmăriţi continuarea emisiunii aici.