Antena 3 CNN Actualitate Aurora Boreală a apărut pe cerul României în noaptea Perseidelor. Imagini spectaculoase surprinse în mai multe zone ale țării

Aurora Boreală a apărut pe cerul României în noaptea Perseidelor. Imagini spectaculoase surprinse în mai multe zone ale țării

aurora boreala facebook
Aurora Boreală a apărut pe cerul României în Noaptea Perseidelor. Sursă Foto: Facebook
de Laura Dinu    |    12 Aug 2024   •   12:33

Cea mai spectaculoasă ploaie de stele a fost văzută noaptea trecută, pe cer, cu ochiul liber, când perseidele au atins apogeul. Fenomenul va putea fi văzut şi la noapte din zonele cu aer şi cer curat. Vor putea fi văzuți, în timp ce cad, peste 100 de meteori pe oră.

Odată cu Perseidele însă, pe cerul României a apărut și aurora boreală, care i-a luat prin surprindere pe toți cei care au așteptat cu nerăbdare această noapte. 

Imagini spectaculoase au fost surprinse în mai multe zone ale țării. 

”O noapte de Perseide fantastică!

După ce toată noaptea săgețile de lumină venind din Perseu au străbătut cerul, dimineață a apărut aurora boreală.

Captură din această dimineață la ora 3:47”, a scris Valentin Grigore pe Facebook.

O noapte de Perseide fantastică! După ce toată noaptea săgețile de lumină venind din Perseu au străbătut cerul,...

Publicată de Valentin Grigore pe Duminică, 11 august 2024

”Chiar mă gândeam zilele trecute dacă va avea loc sau nu, aveam o mică speranță, și iată că s-a întâmplat.

Aurora și Perseidele, din dimineața aceasta, în jur de 3:30 - 4:30.

M-a luat ușor prin surprindere, făceam cadre cu Pleiadele, Jupiter și Marte, uitându-mă după compoziții și Perseide, și îmi dau seama că începe să capete colțul din stânga al imaginii o tentă movulie. M-am gândit instant la auroră, și într-adevăr, s-a văzut.

Am făcut repede o panoramă, și apoi am continuat goana după meteori.

În stânga jos este Baia Mare, sau de fapt poluarea luminoasă de pe oraș, iar deasupra, tenta movulie, aurora. Mai sus se observă Calea Lactee, și Perseidele aferente.

Se mai disting și Roiul Dublu din Perseu, nebuloasele Heart și Soul (slab), Pleiadele și Nebuloasa California, iar Jupiter și Marte chiar sub ele.

A fost o surpriză plăcută, înainte de a răsări soarele”, a scris și Eduard Andrei Mociran, postând fotografii surprinse la Baia Mare. 

Chiar ma gandeam zilele trecute daca va avea loc sau nu, aveam o mica speranta, si iata ca s-a intamplat ?. Aurora si...

Publicată de Eduard Andrei Mociran pe Duminică, 11 august 2024

 Iar aurora boreală a fost surprinsă și în Timiș. 

In 12.08.2024 o surpriza la pozat meteori din curentul Perseide. La ora 03.00 a aparut scurt pentru cateva minute Aurora...

Publicată de Iosif Bodnariu pe Duminică, 11 august 2024

 Cătălin Beldea, astronom, susține că meteorii vor putea fi văzuți și nopțile următoare. 

 ”Trebuie să ieşiţi undeva în afara oraşelor pentru a vedea aceste perseide, aceşti meteori nu sunt stele căzătoare. Sunt nişte particule care provin din coada unei comete, iar aceste comete sunt foarte mici, cât unghia de la deget, intră în atmosferă, ard şi de asta le vedem noi pentru o secundă. 

Perseidele se văd de câteva zile şi vor mai continua încă alte zile, deci nu este exclus în noaptea de 13 spre 14 să fie mai spectaculoase de exemplu, depinde ce prinde pământul în drumul lui prin acest nor de praf lăsat de cometă. 

Trebuie să fim atenţi pe tot cerul, să nu ne uităm doar într-o zonă a cerului, să stăm pe un şezlong sau pe o pătură”, a explicat astronomul. 

 
×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close