Antena 3 CNN Actualitate Augustin Lazăr, protocol încheiat cu magistrați. Acest document SCANDALOS este în vigoare, dar nu are avizul CSM!

Augustin Lazăr, protocol încheiat cu magistrați. Acest document SCANDALOS este în vigoare, dar nu are avizul CSM!

S.T.
2 minute de citit Publicat la 21:36 19 Dec 2018 Modificat la 21:36 19 Dec 2018
o_1cv3v952p16r1ojbgj11ogufuv8.jpeg

Un document scandalos a fost prezentat la „Sinteza zilei cu Mihai Gâdea”.

Este vorba despre protocolul încheiat de Augustin Lazăr în 2015, cu un an înainte să devină procuror general, cu magistrații Curții de Apel Alba Iulia.

Acest protocol nu are avizul CSM, dar este în vigoare!

Bianca Nae, șefa Departamentului Investigații Antena 3, a cerut explicații la Parchetul Curții de Apel, acolo unde se judecă revocarea lui Augustin Lazăr.

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră înregistrată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 14.12.2018, vă comunicăm că acest protocol a fost pus în aplicare și este în vigoare. Nu deținem date din care să rezulte că s-a solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii”, arată un răspuns de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Conform acestui protocol, „parchetul lui Augustin Lazăr se obligă să furnizeze celor de la Curtea de Apel Alba Iulia documente, rechizite, adică lucruri pe care oricum le-ar fi furnizat, însă în contrapartidă Curtea de Apel Alba Iulia se obligă să ofere Parchetului acces la documente și la sistemul ECRIS, adică lucruri care nu trebuiau să ajungă sub ochii procurorilor neapărat în timp real”, a explicat Bianca Nae, șefa Departamentului Investigații Antena 3.

Prin documente în dosar se înțeleg toate documentele generate în aplicatia ECRIS : încheieri de ședință, hotărâri de dezinvestire(sentinte, decizii), acte de procedură, declarații de inculpat/parte vătămată/martor, precum și documente scanate (cereri de sesizare a instanței – rechizitorii, plângeri, contestații, cereri de sesizare a instanței în căile de atac, memorii, note scrise), acte realizate în cursul urmăririi penale și transmise de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, conform pct. 3.2 din protocol.

Documente la care până la acea dată aveau acces doar judecătorii Curții de Apel Alba Iulia, ajung extrem de ușor, datorită acestui protocol, la dispoziția procurorilor lui Augustin Lazăr.

Citiți șiProcurorul general al României a primit o lecție de drept. Curtea de Apel Alba Iulia explică de ce a mutat procesul lui Lazăr la Bucureşti

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, „trage de timp” până la finalizarea mandatului său din 2019 pentru a-şi activa pensia de magistrat, a declarat joi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Toader a sugerat că acţiunile întreprinse de Lazăr pentru a contesta decizia de revocare a sa din funcţie sunt „pe persoană fizică”.

„Eu n-am evaluat persoana fizică, am evaluat procurorul general. Cred că e limpede pentru toată lumea. Tot limpede este şi faptul că procedural foloseşte (n.r. - Lazăr) tertipurile şi posibilităţile legii de a trage de timp, cu speranţa finalizării mandatului, cred, în 19 aprilie la anul. Dovadă - faptul că s-a dus la Alba Iulia acasă, unde locuieşte persoana fizică, şi nu s-a dus la instanţa de control administrativ din Bucureşti, unde îşi are sediul persoana juridică pe al cărui conducător l-am evaluat. Doi - n-a evocat neconstituţionalitatea legii şi competenţele procedurilor de evaluare, ci Legea 544 privind contenciosul administrativ, cu o mare dilemă dacă poate sesiza instanţa de control pe persoană fizică sau în numele persoanei juridice. Concluziile le trageţi şi dumneavoastră", a declarat Toader la Parlament.

Un alt argument adus de Tudorel Toader este faptul că Augustin Lazăr a cerut la Alba Iulia să fie sesizată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene dacă un ministru poate să ceară revocarea.

×
TOP articole
x close