Antena 3 CNN Actualitate Dan Andronic, după dezvăluirile în fața Comisiei parlamentare de anchetă: Dacă Băsescu pierdea alegerilor, toți cei de la cina la Oprea își pierdeau funcțiile

Dan Andronic, după dezvăluirile în fața Comisiei parlamentare de anchetă: Dacă Băsescu pierdea alegerilor, toți cei de la cina la Oprea își pierdeau funcțiile

6 minute de citit Publicat la 10:41 22 Mai 2017 Modificat la 10:41 22 Mai 2017
o_1bgn7c4bevcqtcq1nfokbae84d.jpg
Foto: Agerpres

Jurnalistul Dan Andronic a declarat luni că a fost chemat acasă la Gabriel Oprea, în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009, pentru a da un sfat în calitate de fost jurnalist şi consultant politic, situaţia sa contractuală cu fostul candidat Traian Băsescu încetând de fapt tot atunci.

"Acel eveniment din 2009 a devenit extrem de relevant în condiţiile în care mi-am dat seama că vorbim de o matrice, că nu e un eveniment izolat. (...) Acolo am fost chemat pentru a oferi un sfat în ceea ce priveşte modul de reacţie faţă de mass-media, pentru că eram un om care avusese contacte în această zonă - în 1992 eram ziarist, devenisem consultant, dar îmi păstrasem legăturile şi expertiza în zona mass-media. (...) Am fost în calitate de consultant, tocmai terminasem campania electorală cu Traian Băsescu. Din punct de vedere formal, lucrurile se terminaseră odată cu începutul votului la turul doi de scrutin, pentru că nu mai ai ce să..., orice contract se închide, urmează rezultatul şi nu ai ai ce să schimbi în ziua aia. Dacă vreţi, ieşisem din sfera contractuală cu Traian Băsescu", a spus Andronic, în timpul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă pe marginea alegerilor prezidenţiale din 2009, difuzate de site-ul Camerei Deputaţilor.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu l-a întrebat în comisie pe Dan Andronic dacă nu îşi face griji că s-ar putea afla "în zona instigării", având în vedere discuţia pe care jurnalistul susţine că ar fi avut-o în seara alegerilor cu Laura Codruţa Kovesi în care i-ar fi spus acesteia: "potoliţi-l pe Vîntu şi potoliţi şi Realitatea".

"Nu, pentru că am dat-o pe un ton de glumă, nu a fost un sfat prin care o îndemnam pe dna Kovesi să îl aresteze pe Vîntu. Nici nu mi-aş fi închipuit că face dna Kovesi aşa ceva ca să potolească o televiziune. A fost pur şi simplu o remarcă colocvială", a precizat Dan Andronic.

El a adăugat că a "recitit cu curiozitate" rapoartele SRI din 2004 şi "până la ultimul". "Şi am aflat cu suprindere, inclusiv pentru mine, că în 2013 SRI-ul scria negru pe alb despre binomul instituţional Ministerul Public - Serviciul Român de Informaţii. Negru pe alb. Vorbea despre echipele comune de procurori, ofiţeri de informaţii. Vorbea despre faptul că ofiţeri cu specialitate juridică din cadrul SRI se implică în probleme de procedură penală. Lucrurile astea toţi le-am ştiut - au fost şi votate de Parlament. Au căpătat o cu totul altă valoare în momentul în care am început să aflăm alte lucruri şi să înţelegem alte lucruri", a susţinut jurnalistul.

Dan Andronic a reafirmat că nu poate să "pună degetul cu precizie" pe faptul că cei care s-au aflat acasă la Gabriel Oprea în acea noapte, printre care Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Vasile Dîncu, Florian Coldea, ar fi acţionat pentru a modifica rezultatul alegerilor prezidenţiale.

"Acea întâlnire intra într-o anumită matrice, care după aia s-a dezvoltat", a menţionat el.

Dan Andronic a fost întrebat de senatorul PSD Adrian Ţuţuianu dacă are cunoştinţă despre participări ale lui Sebastian Ghiţă la asemenea întâlniri. "Şi aţi spus că a adus informaţii. Cui şi ce tip de informaţii?", a întrebat Ţuţuianu. "Asta am aflat ulterior. Această bucată de informaţie a venit ulterior", a răspuns Andronic.

"Cunoaşteţi ce anume a comunicat domnul Ghiţă şi cui?", a continuat Ţuţuianu.

"Cam care era planul PSD de blocare a validării alegerilor. E vorba de acea acţiune la Curtea de Apel, dacă nu mă înşel, prin care se încerca blocarea obţinerii unei hotărâri judecătoreşti prin care procesul de validare a proceselor verbale să fie suspendat până la renumărarea tuturor voturilor", a susţinut jurnalistul.

Mai departe, Ţuţuianu a întrebat: "Cui a comunicat aceste informaţii?". "Cred că cuiva din conducerea SRI, dar nu aş putea să vă spun exact. Cred, de fapt nu cred, bănuiesc mai mult decât cred", a completat Dan Andronic.

La finalul audierilor, Dan Andronic a subliniat că protejarea surselor este obligatorie, aspect pe care l-a semnalat şi în faţa parlamentarilor.

"Am încercat să le spun lucrurile cât am putut de clar, fără a devoala identitatea unor oameni care au avut curajul să îmi dea anumite informaţii şi documente, având certitudinea că le voi proteja identitatea. Am spus exact lucrurile când mi s-au părut relevante, când a fost vorba de un context pe care l-am considerat important pentru opinia publică şi, repet, vorbim de o iniţiativă jurnalistică. Sunt convins că nici domnul Preda (Cezar Preda - n.r.) nu ne spune toate întâlnirile la care a participat, inclusiv cea din noaptea alegerilor. Mie nu mi s-a părut că ce se întâmplă acolo este o ilegalitate. (...) Am spus tot ceea ce am putut să spun şi ceea ce mi-am adus cu certitudine aminte", a declarat Andronic, la finalul audierilor din comisie.

El le-a confirmat şi jurnaliştilor prezenţi că le-a spus senatorilor şi deputaţilor că Sebastian Ghiţă ar fi devoalat care este planul PSD. "N-am înţeles exact lucrurile cum au stat, am spus tot ceea ce am putut să spun şi ce mi-am adus cu certitudine aminte. În acel moment, 2009, Sebastian Ghiţă nu era un actor politic important. Cred că vorbim mai mult de un moment asupra căruia nici măcar nu avem certitudinea. Îl aştept să vină în ţară ca să...", a spus Andronic.

Potrivit acestuia, dacă Traian Băsescu ar fi pierdut alegerile, toţi cei prezenţi şi-ar fi pierdut cel mai probabil funcţiile. "Cred că toţi şi-ar fi pierdut funcţiile. Deci nu cred că cineva ar fi rămas... Dar acolo vorbeam de ceva mai mult decât de funcţii pierdute", a susţinut fostul consultant politic.

UPDATE: ”E foarte posibil să mai avem o întâlnire cu domnul Andronic, am discutat și cu reprezentanți ai AEP, mâine reluăm audierile. Doamna Ana Maria Pătru a solicitat ca întâlnirea cu domnia sa să fie săptămâna viitoare. Sunt încă foarte multe nelămuriri legate de spusele domnului Andronic. Există o logică a desfășurării ședințelor comisiei, o logică a invitării unor reprezentanți ai instituțiilor statului. Vom invita pe toată lumea la această comisie” a precizat, la finalul audierilor de luni, senatorul PSD Mihai Fifor.

UPDATE: ”Când cineva primea un telefon, ieșea din încăpere, evita să audă și ceilalți. Doamna Kovesi m-a întrebat ce facem cu cei de la Realitatea, cum îi potolim. I-am răspuns potoliți-l pe Vântu, potoliți și Realitatea. M-a întrebat cum, i-am spus că aveți voi cu ce” a spus Dan Andronic în comisia parlamentară.

”Nu s-a stat la nicio masă, la șpriț, nu l-am sărbătorit pe Onțanu” a continuat Dan Andronic.

”Geoană a spus că o va schimba pe doamna Kovesi, dacă va câștiga, în urma unui raport nefavorabil al CSM (...) Eu nu am niciun fel de indiciu că s-au fraudat alegerile și nu acesta a fost sensul demersului meu” a mai punctat jurnalistul.

UPDATE: Jurnalistul Dan Andronic a declarat înainte de intrarea la comisie că nu a vorbit niciodată despre ”fraudarea alegerilor” și că ”aflarea adevărului la opt ani după alegeri” i se pare un demers ”complicat”.

Știrea inițială

Comisia parlamentară de anchetă pentru alegerile prezidenţiale din 2009 începe luni seria audierilor, primul fiind jurnalistul Dan Andronic. 

Dan Andronic a fost chemat la audieri pentru luni de la ora 10,00. 

'Pentru săptămâna viitoare ne-am propus să lucram luni, marţi şi miercuri în şedinţa comisiei. Începem deja să invităm pentru audieri o serie de persoane, la propunerea colegilor, persoanele implicate în ceea ce s-a întâmplat în 2009. Astfel, luni, comisia lucrează de la 10,00 la 13,00 şi primul invitat va fi domnul Dan Andronic, pentru că au considerat colegii că de aici a pornit întreaga poveste şi, prin urmare, ni se pare firesc să fie prezent la comisie pentru a relua această poveste pe care a prezentat-o şi public", a declarat săptămâna trecută preşedintele comisiei de anchetă, senatorul PSD Mihai Fifor. 

Potrivit acestuia, pentru a putea fi conturat un cadru al documentelor care au fost atunci emise va fi invitată la audieri preşedinta Autorităţii Electorale Permanente din acea perioadă, Ana Maria Pătru, însoţită de vicepreşedinţii AEP. 

Marţi va fi audiat fostul senator Mircea Geoană, fost candidat la prezidenţialele din 2009, iar miercuri a fost invitat la audieri fostul ministru de Interne Vasile Blaga. 

×
x close