Un ATV a fost însă cumpărat cu 24.000 de euro, în condiţiile în care, în luna mai, aceeaşi APIA a cumpărat o maşină de teren cu 17.000 de euro. Procedura a fost simplă, APIA avea la dispoziţie 4,5 milioane de euro pentru cele 250 de maşini, iar în anunţul de licitaţie, unde au apărut şi ATV-urile, s-a precizat că valoarea estimativă a autovehiculelor trebuie să se încadreze între 10 şi 12 milioane de lei, fără TVA.
Dacă pentru autoturisme cursa a fost mai strânsă pentru că s-au înscris trei ofertanţi, în cazul ATV-urilor a fost mai simplu, pentru că a existat un singur ofertant. Statul a cumpărat 70 de ATV-uri la un preţ de peste 24.000 de euro bucata şi alte 125 la aproape 11.000 de euro bucata, dublu faţă de preţurile din piaţă. Vânzările firmei către APIA, doar pentru această licitaţie, au depăşit profitul obţinut tot anul trecut.
Aceste achiziţii sunt făcute de APIA pentru ca specialiştii agenţiei să verifice anual 3% din suprafaţa agricolă declarată de fermieri. Licitaţia de la APIA survine în momentul în care ameninţarea comisiei Europene cu activarea clauzei de salvgardare pe agricultură este încă de actualitate.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură susţine că a comunicat date eronate privind valoarea de achiziţie a două loturi de ATV-uri, preţul fiind de fapt diferit de cel apărut în presă.
Antena 3