În halele din pieţe, vânzătorii recunosc senin că unii dintre ei au mai păcălit clienţi şi au vândut carne de cal în locul celei de vită. Oamenii spun că se câştigă bine, pentru că iau caii la preţuri de nimic.
Tot pentru bani, unii români sunt dispuşi să-i taie în gospodărie şi să îi vândă pe loc.
Un bătrân din Constanţa ar fi dispus să-şi pună la pământ calul pentru câteva milioane. Fără sa clipeasca, omul şi-ar ucide pe loc animalul pe care l-a crescut 8 ani de zile.
În unele dintre magazinele din cea mai aglomerată piaţă bucureşteană, carnea de cal poate fi găsită destul de uşor... vândută drept carne de vită.
Comercianţii preferă să vândă carnea de cal la preţ dublu, cu etichetă de vită. Diferenţele sunt uşor de sesizat pentru cunoscători.
Sorin Minea, preşedintele Patronatului Romalimenta: "Culoarea este mai închisă, mirosul este deosebit, iar grăsimea este complet diferită. La vacă grăsimea e albă, la cal e galbenă".
Pentru carnea de cal, testele sanitare sunt mult mai complicate. În 2009, 250 de kilograme de carne de cal, fără acte de provenienţă, au ajuns pe mesele cumpărătorilor din Hala Obor. Carnea a fost vândută pe post de carne de vită, la un preţ foarte atractiv.
În România, consumul de carne de cal nu este interzis. Sunt 25 de abatoare autorizate să taie şi cai. Dar carnea merge la export în Italia şi Franţa pentru că nu are căutare pe piaţa românească.