Antena 3 CNN Actualitate Atenţionare Cod Galben pentru 22 de judeţe

Atenţionare Cod Galben pentru 22 de judeţe

Atenţionare Cod Galben pentru 22 de judeţe
19 Iun 2007   •   23:10

Administraţia Naţională de Meterorologie a transmis o atenţionare Cod Galben către prefecturile din 22 de judeţe ale ţării şi Bucureşti, fenomenele vizate fiind caniculă şi disconfort termic. Au fost avertizate judeţele Arad, Timiş, Caras Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Brăila, Galaţi, Tulcea, Constanţa şi Bucureşti - Ilfov.

Potrivit atenţionării, în intervalul joi, 21 iunie, duminică, 24 iunie, în cursul după-amiezelor vremea va fi caniculară în sudul Crişanei, Banat, Oltenia, Muntenia, jumătatea sudică a Moldovei şi, local, în Dobrogea, unde valorile temperaturii aerului vor atinge şi depăşi frecvent 35 de grade până la 37 ... 38 de grade. În acelaşi interval de timp, indicele temperatură - umezeală se va situa în jurul pragului critic de 80 în cea mai mare parte a ţării, exceptând regiunile nordice. Starea de disconfort termic se va menţine şi în cursul nopţilor când temperatura aerului nu va coborî sub 20 de grade, cu deosebire în sudul teritoriului.

Miercuri, în timpul nopţii, temperaturile vor fi cuprinse între 12 şi 22 de grade, iar în timpul zilei între 27 şi 35 de grade, urmând ca joi să mai crească cu un grad, până la 13-23 grade, respectiv 28-36 grade. Este posibil ca valul de căldura să continue şi la începutul săptămânii următoare.

Codul Galben avertizează că fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări de vânt, temperaturi ridicate, răcirea vremii) sunt obişnuite pentru zona respectivă, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi.

În Capitală, mercurul din termometre va sări peste 40 de grade, de aceea s-au luat măsuri speciale. În mai multe zone aglomerate din oraş vor fi amplasate, începând de azi, puncte de prim-ajutor. Medicii le recomandă persoanele vârstnice, copiiilor şi bolnavilor cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii, să evite deplasările in timpul zilei.

Centrele vor funcţiona de marţi în zonele aglomerate din Capitală, unde persoanele afectate de caniculă pot primi apă sau prim ajutor, în caz de nevoie. În sectorul 1 centrele vor fi amplasate în Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Piaţa 1 Mai şi în zona Pajura. De asemenea, Primăria sectorului 1 a înfiinţat puncte de distribuire a apei în toate instiuţiile pe care le are în subordine, dar şi în pieţe.

Şi edilii sectorului 2 vor monta, de marţi, zece centre de prim ajutor. Acestea vor fi amplasate la intersecţia Bulevardului Carol cu Calea Mosilor, în dreptul Pieţei Latine, la intersecţia dintre Calea Moşilor cu strada Mihai Eminescu, în Piaţa Obor, în parcul Plumbuita, în Piaţa Delfinului, la intersecţia Şoselei Mihai Bravu cu Bulevardul Ferdinand - în faţa Liceului "Iulia Haşdeu", la intersecţia dintre Şoseaua Ştefan cel Mare cu strada Tunari, dar şi în zonele Iancului , Şoseaua Mihai Bravu şi Şoseaua Pantelimon.

O altă măsură luată de municipalitate este stropirea străzilor capitalei de 3 ori pe zi. În plus, toate fântânile arteziene vor funcţiona pe tot parcursul zilei. Chiar dacă autorităţile iau măsuri, recomandarea medicilor este ca persoanele vârstnice, copiii şi bolnavii cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii, să evite deplasările la miezul zilei şi locurile aglomerate.

ÎN CAPITALĂ VOR FI INSTALATE PUNCTE DE PRIM-AJUTOR

Citiţi Ştrandurile din Capitală deschise non-stop

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close