Antena 3 CNN Actualitate Atenţie la saloanele de înfrumuseţare: Amenzi pentru nerespectarea condiţiilor de igienă

Atenţie la saloanele de înfrumuseţare: Amenzi pentru nerespectarea condiţiilor de igienă

2 minute de citit Publicat la 15:30 27 Noi 2009 Modificat la 15:30 27 Noi 2009
Atenţie la saloanele de înfrumuseţare: Amenzi pentru nerespectarea condiţiilor de igienă
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat la începutul lunii noiembrie cabinetele de înfrumuseţare, respectiv calitatea serviciilor de frizerie, coafură, manichiură, pedichiură, cosmetică, piercing, tatuaje, micropigmentare, epilare, tratamente şi machiaje cosmetice şi a amendat peste o sută de firme cu amenzi de aproape un milion de lei, conform comunicatului ANPC remis către Antena3.ro.

Inspectorii ANPC au controlat între 3 şi 6 noiembrie 688 de operatori economici, dintre care la 645 dintre ei a constatat nereguli, pe care le-au sancţionat cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 981.900 de lei. Pentru nerespectarea prevederilor legale, comisarii Autorităţii au oprit temporar prestarea serviciilori la 131 de operatori economici şi au dat 326 de avertismente pentru nerespectarea legislaţiei privind protecţia consumatorilor.

Principalele abateri pe care ANPC le-a observat la firmele pe care le-a amendat au fost produsele de înfrumuseţare expirate, echipamentele şi instrumentele nesterilizate, dar şi spaţiile neigienizate pentru serviciile din cabinetele de tratament şi machiaj cosmetic, epilare, manichiură, pedichiură, coafură, frizerie şi bărbierit, dar şi din cabinetele de piercing şi tatuaj. De exemplu, un operator economic din judeţul Constanţa a fost sancţionat cu 3000 de lei pentru că nu a afişat la vedere situaţiile în care procedura de tatuare poate fi riscantă.

Saloane fără preţuri afişate şi fără apă caldă

Conform comunicatului, în urma verificării calităţii produselor utilizate la prestarea serviciilor inspectorii au constatat deficienţe precum depăşirea termenului de valabilitate şi netraducerea în limba română a informaţiilor de pe etichetă la vopsea, nuanţator, ceară şi spumă pentru păr, ceară modelatoare, cremă pentru mâini, mască exfoliantă şi cremă pentru revigorarea părului.

Verificarea de către ANPC a siguranţei şi a stării de funcţionare a aparatelor din dotarea cabinetelor de cosmetică a condus la constatarea mai multor abateri de la legislaţia în vigoare, precum lipsa afişării la loc vizibil a contraindicaţiilor în cazul anumitor afecţiuni, lipsa declaraţiei de conformitate, lipsa contractului de service pentru intervenţii, autorizarea şi verificarea privind siguranţa aparatelor.

Au mai fost constatate abateri referitoare la lipsa afişării listei serviciilor prestate şi a tarifelor aferente practicate, cu precizarea tuturor operaţiunilor care caracterizează serviciul oferit, lipsa trusei de prim-ajutor, dar şi lipsa apei calde


Cum se pot proteja consumatorii?


ANPC recomandă consumatorilor care apelează la serviciile unui cabinet de înfrumuseţare să verifice întâi dacă lista tarifelor este completă, detaliată, cu precizarea tarifului şi a tuturor operaţiunilor care caracterizează serviciul. De asemenea, să se asigure, în cazul unui piercing sau tatuaj, că instrumentele sunt sterilizate, iar bijuteriile aplicate au declaraţii de conformitate emise de producător sau buletine de analiză emise de laboratoarele acreditate.

Pentru produsele folosite, respectiv vopsea de par, nuanţator, fixativ, lac de păr, creme, oja, Autoritatea recomandă clienţilor să ceară precizăari despre termenele de valabilitate şi dovada sterilizării instrumentarului utilizat.

Paula Safta, Antena3.ro

×
x close