CUTREMUR 2018 SIMULARE. Preşedintele României a decretat, sâmbătă, instituirea stării de urgenţă, în cadrul exerciţiului naţional "Seism 2018", se arată într-un comunicat al IGSU.
"În cursul zilei de astăzi, în cadrul exerciţiului Seism 2018, preşedintele României a decretat instituirea stării de urgenţă. Starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicabile pe tot teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale care se instituie, în cazul de faţă, în situaţia producerii unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre", a menţionat IGSU.
Potrivit sursei citate, în primele 12 ore de la declanşarea exerciţiului "Seism 2018", s-au înregistrat 450 de persoane decedate, iar alte 1.791 sunt rănite.
De asemenea, 3.218 de persoane sunt în continuare dispărute, iar forţele de intervenţie fac eforturi şi pentru localizarea acestora.
"Încă 88 persoane sunt surprinse sub dărâmături, echipele de căutare-salvare ale IGSU, cu mijloace tehnice - buldo-excavatoare, macarale - precum şi echipe canine, fac eforturi susţinute pentru salvarea acestora şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă", conform IGSU.
Până în acest moment, au fost salvate şi evacuate 215 persoane.
"În cursul zilei de astăzi, forţele de intervenţie, din cele patru baze de operaţii, au acţionat în 26 de zone din Bucureşti şi judeţul Ilfov pentru evaluare, căutare şi salvare de persoane. În urma şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul municipiului Bucureşti, a fost luată decizia ca cele 30.000 de persoane sinistrate existente să fie cazate în taberele organizate de autorităţi, unde li se vor asigura alimente, haine şi produse de igienă personală. Taberele pentru sinistraţi vor fi amenajate în judeţul Ilfov pe stadioanele Pantelimon, Voluntari, Ştefăneşti şi Chiajna. Transportul persoanelor va fi asigurat prin grija autorităţilor", a anunţat IGSU.
În cadrul exerciţiului, la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, au acţionat pompieri din Bucureşti şi alte judeţe, sosiţi în sprijin cu mijloace tehnice specifice (de stingere, ambulanţe, descarcerare, containere multirisc, echipe de căutare canină, CBRN, transport personal şi fictive multiple şi alte tipuri de ambulanţe specifice intervenţiei in caz de dezastru).
Alături de pompieri, au acţionat medici, paramedici, militari, voluntari, precum şi poliţişti şi jandarmi pentru asigurarea ordinii publice.
Conform scenariului, la ora 18.00, a fost activată o linie TELVERDE dedicată aparţinătorilor persoanelor dispărute şi rănite, măsură ce se ia într-o situaţie reală. Această linie telefonică este deservită de personal specializat - psihologi şi asistenţi sociali.
La nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov, au fost disponibilizate 15.000 de paturi mobile, amplasate în şcoli şi alte instituţii de utilitate publică.
De asemenea, la nivelul spitalelor din Capitală sunt disponibile 365 de paturi adecvate pentru intervenţii chirurgicale.
"La acest moment, persoanele rănite primesc îngrijiri în 9 unităţi medicale din municipiul Bucureşti. De asemenea, în cadrul exerciţiului a fost instalat de către Ministerul Apărării şi spitalul de campanie ROL II, în poligonul Centrului 70 Geniu Aviaţie din Pantelimon", se arată în comunicatul IGSU, remis sâmbără seara, în jurul orei 21.00.
CUTREMUR. România se pregăteşte pentru marele cutremur. Cea mai amplă simulare de intervenţie în cazul unui seism devastator a început în Bucureşti.
Timp de cinci zile, salvatorii sunt puşi în faţa unor situaţii critice cu mii de răniţi şi zeci de clădiri prăbuşite.
Simultan, mai multe exerciţii au testat reacţia autorităţilor române, pe care au venit să le evalueze specialişti ai Comisiei Europene şi NATO.
UPDATE - Raed Arafat a prezentat primele concluzii ale exercițiului „Seism 2018”.
Peste o mie de victime, între care patru sute de decedaţi
În cadrul exerciţiului Seism 2018 sunt estimate peste o mie de victime, între care patru sute de morţi, în urma cutremurului de 7,5 grade Celsius produs în Vrancea.
„S-au înregistrat peste 200 de clădiri prăbuşite, 800 afectate grav, peste 1.400 afectate mediu, fiind necesasă efectuarea de expertize. Clădirile afectate aparţin instituţiilor publice de la nivelul municipiului Bucureşti, dar şi imobile de locuit, printre care şi clădiri cu grad de ocupabilitate mare, astfel încât se prognozează un număr mare de victime”, a declarat Raed Arafat.
Potrivit scenariului exerciţiului „Seism 2018”, sâmbătă, la ora 8.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.
Conform scenariului, seismul a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburanţi, căi de transport rutiere, feroviare).
Update: Un exerciţiu naţional intitulat "Seism 2018" a început, sâmbătă, la ora 9.00, scenariul acestuia presupunând că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Premierul Viorica Dăncilă şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, au vizitat unul dintre site-urile exerciţiului Seism 2018, organizat la Academia de Poliţie.
Potrivit scenariului, mai multe persoane au fost rănite, iar unele sunt blocate la etajele superioare ale unei clădiri. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sâmbătă, că exerciţiul Seism va avea o durată de cinci zile, fiind urmărit în timp real răspunsul la eventuala producere a unui cutremur în Vrancea, de 7,5 grade pe scara Richter, la o adâncime de 140 de kilometri. Conform scenariului, cel mai afectat ar fi municipiul Bucureşti, unde din primele informaţii ar fi 12 imobile prăbuşite parţial sau total şi aproximativ 200 de victime doar în zona Centrului Vechi - Universitate.
Vedeți la ce exerciții au mai fost supuși pompierii și paramedicii.
Update: Premierul Viorica Dăncilă şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, au vizitat unul dintre site-urile exerciţiului Seism 2018, organizat la Academia de Poliţie. Potrivit scenariului, mai multe persoane au fost rănite, iar unele sunt blocate la etajele superioare ale unei clădiri. ”Cu toţii ne dorim ca acest lucru să nu se întâmple, dar întotdeauna trebuie să fim pregătiţi”, a spus Dăncilă, adăugând că atât forţele de intervenţie, cât şi populaţia trebuie să fie pregătite.
Viorica Dăncilă şi Raed Arafat au ajuns, sâmbătă, la unul dintre locurile din Bucureşti care fac parte din scenariul exerciţiului Seism 2018.
La Academia de Poliţie, scenariul prevede că mai multe persoane au fost rănite, iar câteva sunt surprinse la etajele superioare ale unei clădiri.
Update: Premierul Dăncilă: Este un exerciţiu foarte important care ne va permite să vedem cum se face această mobilizare, dar în acelaşi timp să vedem dacă există deficienţe
Premierul Viorica Dăncilă merge, sâmbătă, la un site de căutare-salvare organizat în cadrul exerciţiului Seism 2018, la Academia de Poliţie. "Este un exerciţiu foarte important care ne va permite să vedem cum se face această mobilizare, dar în acelaşi timp să vedem dacă, în urma acestui exerciţiu, există deficienţe şi cum putem înlătura aceste deficienţe", a declarat Dăncilă.
"Am luat act de acest lucru, este un exerciţiu foarte important care ne va permite să vedem cum se face această mobilizare, dar în acelaşi timp să vedem dacă, în urma acestui exerciţiu, există deficienţe şi cum putem înlătura aceste deficienţe. După cum ştiti şi după cum a precizat domnul secretar de stat Raed Arafat, acest exerciţiu presupune şi participare internaţională şi se va desfăşura pe timpul a cinci zile, 24 de ore din 24. Nu am emoţii, am încredere în desfăşurarea acestui exerciţiu, dar totdeauna trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a răspunde acestei provocări şi cred că acest exerciţiu ne va permite să vedem dacă sunt anumite probleme", a declarat Viorica Dăncilă, la Ciolpani, unde se află Centrul de comandă.
La rândul său, Raed Arafat a spus că vor face o deplasare pe teren, la unul din site-uri de căutare-salvare, organizat la Academia de Poliţie.
Update: Exerciţiul Seism 2018: Forţele MApN simulează identificarea pagubelor şi victimelor din unităţile militare şi sprijină autorităţile publice prin transporturi aeriene de evacuare medicală
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că participă la exerciţiul Seism 2018, desfăşurând activităţi simulate de identificare a pagubelor materiale şi victimelor înregistrate în unităţile militare, precum şi misiuni de sprijin al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicală.
MApN a anunţat că participă, alături de structurile cu responsabilităţi în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, la exerciţiul naţional Seism 2018.
"În cadrul exerciţiului, conform procedurilor, Statul Major al Apărării a activat, în cadrul Centrului militar de comandă (nucleu), Grupa de Răspuns în Situaţii de Urgenţă şi a angajat forţe şi mijloace din Statele Majore ale Categoriilor de Forţe ale Armatei, Comandamentele de Sprijin, Serviciul poliţie militară şi Direcţia Medicală a MApN. Forţele din Ministerul Apărării Naţionale au declanşat de urgenţă activităţi simulate de identificare a pagubelor materiale şi victimelor înregistrate în unităţile militare, precum şi acţiunile prevăzute de procedurile legale în cadrul sistemului naţional de răspuns la urgenţe civile, inclusiv cu misiuni de sprijin real al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicală", se arată într-un comunicat al MApN.
Exerciţiul Seism 2018 îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple. Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.
Update: Exerciţiul Seism 2018: A fost solicitată asistenţă internaţională prin Mecanismul de Protecţie Civilă, fiind înştiinţat şi Centrul Euroatlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre din cadrul NATO
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că, în cadrul exerciţiului Seism 2018, a fost solicitată asistenţă internaţională prin Mecanismul de Protecţie Civilă, fiind înştiinţat şi Centrul Euroatlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre din cadrul NATO. În cadrul exerciţiului, pe componenta solicitării de sprijin internaţional, Mecanismul de Protecţie Civilă va răspunde cu capabilităţi medicale internaţionale.
MAI precizează că, potrivit scenariului exerciţiului Seism 2018, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.
"Seismul a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburanţi, căi de transport rutiere, feroviare)", arată sursa citată.
Update: Arafat spune că exerciţiul Seism urmăreşte în timp real răspunsul la producerea unui cutremur şi va dura cinci zile: Nu facem un show, asta vreau să se înţeleagă.
Citiți declarația secretarului de stat pentru situțaii de urgență.
Știre inițială: ALARMĂ CUTREMUR BUCUREȘTI. Începând cu ora 9.00 s-a declanșat exercițiul national „SEISM 2018” care constă în punerea în aplicarea a Concepției naționale de răspuns post-seism.
Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7.5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.
Au fost alertate toate unitățile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din țară se deplasează spre Capitală.
La Ciolpani a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.
În acest context, la ora 10.30 la sediul Ministerului Afacerilor Interne, va avea loc o conferință de presă, ce va fi susținută de către secretarul de stat, dr. Raed Arafat.