De o săptămână, România are un număr unic de urgență la care se pot face sesizări și se pot obține informații importante în cazul unui atac informatic. Atacurile cibernetice pot provoca pagube însemnate atât firmelor, cât și cetățenilor de rând. Impactul criminalității informatice a crescut de 5 ori din 2013 și până acum, provocând pierderi de peste 400 de milioarde de euro anual la nivel global.
Conform unui studiu, peste 50% dintre cetățenii UE se consideră neinformați în privința amenințărilor cibernetice. Iar aproximativ 70% dintre firme au cunoștințe minime privind riscurile cibernetice.
Recent, în România, a fost lansat un număr unic destinat sesizărilor pentru atacuri cibernetice: 1911. Iar în doar câteva zile, zeci de alerte de securitate au fost semnalate. Cele mai multe sunt tip fraude, conținut abuziv, dar și încercări de spargere a parolelor.
Încercați să nu folosiți pentru parole nume de artiști. Un raport al Centrului Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie arată că parolele cel mai ușor din spart sunt cele inspirate de artiști, trupe celebre, dar și cele formate doar din cifre.
Ce putem face pentru a ne feri de hackeri
-autentificarea în doi pași
-nu folosi aceeași parolă peste tot
-ține cont de actualizări
-atenție cui oferi informații personale
Cum se pot feri firmele de atacurile cibernetice
-răspunderea pentru scurgerea de informații, inclusiv pierderea datelor personale colectate
-costurile generate de scurgerile de informații
-răspunderea pentru securitatea rețelelor
-răspunderea media- pentru publicații digitale
-întreruperea afacerii cauzată de un incident informatic
-costuri de restaurare a datelor
-răspunderea pentru plăti electronice
-pierderile generate de furtunul de proprietate intelectuală