Germania ne-a acuzat că le-am trimis alimente contaminate, dar rezultatele analizelor au arătat că, în cele mai multe dintre cazuri, marfa românească nu era alterată.
În prima parte a anului, ţara noastră a fost implicată în 31 de scandaluri alimentare la nivel mondial. În opt dintre notificările venite pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, România a fost piaţă de desfacere pentru alimentele neconforme venite din alte ţări.
În alte 23 de alerte, România a fost ţara de origine a alimentelor presupuse a fi contaminate.
După ce inspectorii sanitar-veterinari au anchetat cei 23 de producătorii acuzaţi, doar jumătate din notificări au fost confirmate.
Nemţii au făcut cele mai multe acuzaţii fără temei la adresa alimentelor româneşti. 11 notificări au pus pe Sistemul Rapid de Alertă din care 12 au fost contrazise de rezultatele anchetatorilor.
De exemplu, au acuzat producătorii români că au trimis piept de pui contaminat cu Salmonella, carne de curcan cu reziduuri de antibiotice. Mai mult, au spus că au primit de la noi furaje cu aflatoxină.
La finalul anchetelor făcute de inspectorii sanitar-veterinari produsele româneşti s-au dovedit sănătoase.
Orice scandal alimentar înseamnă pierderi colosale pentru producători. De exemplu, în urma scandalului din primăvară cu laptele contaminat cu aflatoxină, procesatorii din industrie au avut pierderi de aproape 20 de milioane de euro în doar trei săptămâni.
O sumă mare, pentru o industrie mică.