Medicii din centrele de vaccinare pun reticența populației față de vaccinul AstraZeneca pe seama informațiilor eronate din mediul online, dar și pe seama știrilor despre reacțiile adverse raportate in alte tari.
La nivelul populației adulte, reticențele se văd cel mai bine în mediul urban.
Spre exemplu, în Cluj Napoca mai multe persoane au sunat să își anuleze programarea la vaccin pentru că nu doreau să fie injectate cu AstraZeneca.
Medicii care au discutat cu acești oameni au reușit să îi determine pe unii să se se răzgândească și să se prezinte, în cele din urmă, la cabinete.
Medic imunolog: Informațiile neoficiale despre vaccinuri, parte din strategia competițională de marketing
Medicul imunolog Victor Cristea spune că populația ar trebui să înțeleagă și să accepte că serul AstraZeneca este la fel de eficient ca vaccinul Pfizer sau Moderna, iar informațiile rostogolite pe internet din surse neoficiale țin de marketing și de rivalitatea între companii.
Cât privește eficacitatea în fața noilor variante de coronavirus a vaccinurilor aprobate spre utilizare în Uniunea Europeană, niciunul nu este eficace împotriva tuturor noilor versiuni de COVID.
Românii care au primit prima doză de AstraZeneca împărtășesc, în diverse grade, reticența față de acest vaccin. Un clujean care s-a vaccinat spune că a citit pe internet că acest ser nu este "la fel de bun" ca serurile Pfizer sau Moderna dar, decât deloc, e bun și AstraZeneca.
Un altul afirmă că nu are niciun fel de opinie și că s-a prezentat la vaccin pentru că l-a trimis angajatorul.
Sunt și cei care nu s-au panicat citind informațiile de pe internet și afirmă că nu au nicio problemă să se vaccineze cu AstraZeneca.
Specialiștii spun că efectele secundare pot include febră sau dureri de cap și sunt un semn normal că organismul generează un răspuns imun.
De obicei, simptomele se estompează în decurs de o zi.