Astăzi se împlinesc doi ani de la întoarcerea lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, după ce judecătorii Curţii Constituţionale au călcat în picioare votul a 7,4 milioane de români.
După 52 de zile în care a fost suspendat, preşedintele a revenit în funcţie datorită celor 6 magistraţi care au decis că nu a fost îndeplinit cvorumul de prezenţă la referendum. Întors în funcţie ca un preşedinte ilegitim, Băsescu a fost întâmpinat la acea vreme de senatorul Ioan Ghişe, care pornit o mişcare de protest în jurul palatului Cotroceni.
Traian Băsescu şi-a pierdut legitimitatea odată cu votul covârşitor dat de români pe 29 iulie 2012 şi s-a întors la Cotroceni ca un preşedinte ilegal şi ilegitim. 7 milioane 400 de mii de cetăţeni au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, însă decizia finală nu a aparţinut poporului ci judecătorilor de la Curtea Constituţională.
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu este invalid din cauză că nu a fost îndeplinit cvorumul de prezenţă. Deşi documente emise de Institutul Naţional de Stistică demonstrează faptul că numărul cetăţenilor cu drept de vot depăşeşte cu puţin 16 milioane, CCR nu a luat în considerare cifrele INS, iar cele 7,4 milioane de voturi nu au fost suficiente. Curtea a anunţat invalidarea referendumului, pe 21 august.
Decizia a fost luatã cu 6 voturi pentru întoarcerea lui Traian Bãsescu la Cotroceni şi 3 voturi împotrivã.
Aşadar, dupã referendumul din 2012, românii au rãmas cu un preşedinte demis, dar aflat încã în funcţie.