Antena 3 CNN Actualitate Asociaţia magistraţilor cere CSM să-i pună la punct pe Băsescu şi Ponta

Asociaţia magistraţilor cere CSM să-i pună la punct pe Băsescu şi Ponta

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 16:49 05 Oct 2013 Modificat la 16:49 05 Oct 2013
Asociaţia magistraţilor cere CSM să-i pună la punct pe Băsescu şi Ponta
Foto: Intact Images
Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) cere Consiliului Superior al Magistraturii să-i pună la punct pe Traian Băsescu şi Victor Ponta, pentru declaraţiile  pe care le-au facut pe tema justiţiei.

Afirmaţiile celor doi referitor la eliberarea din funcţie a procurorului Lucian Papici de la şefia Secţiei I a DNA sunt considerate derapaje de la democraţie.

Preşedintele Asociatiei, judecătorul Dan Spânu, cere să fie sesizată Curtea Constituţională, pentru că, în opinia sa este vorba despre un conflict între autoritatea judecătorească şi puterea executivă.

Magistraţii consideră că CSM trebuie să ia pozitie faţă de ieşirile publice ale preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta şi să fie sancţionate astfel de derapaje de la ordinea constituţională.

"Prin comportamentul lor oamenii politici, atunci când formulează opinii în ceea ce priveşte justiţia, de cele mai multe ori îi uită ori neagă vocaţia constituţională. (...) Asociaţia Magistratilor din România dezaprobă acestă dispută legată de desemnările pentru anumite funcţii de conducere existente la nivelul DNA, (...) dispută ce este în măsura să afecteze imaginea şi credibilitatea sistemului judiciar prezentat opiniei publice drept sursă de tranzacţie a unor interese meschine", susţine Asociaţia Magistraţilor din România, potrivit luju.ro.

În solicitarea făcută către CSM, Asociaţia Magistraţilor din România precizează că Justiţia reprezintă o putere egală în stat şi nu subordonată puterii politice.

"Faptul că justiţia este menţionată în cuprinsul unui presupus pact de coabitare reprezintă un aspect de neacceptat, iar dacă acesta rămâne nesancţionat, va reprezenta un precedent în măsură să afecteze independenţa justiţiei", mai spune Asociaţia Magistraţilor din România.

Asociaţia magistraţilor atrage atenţia că disputa pe funcţiile DNA în care s-au implicat politicienii reprezintă o continuare a modalităţii în care au decurs şi anterior nominările procurorilor pentru alte funcţii de conducere din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT.

Pe 2 octombrie, procurorul de caz al lui Liviu Dragnea, Lucian Papici, a fost demis de la DNA, după o săptămână de la reînnoirea delegării pe funcţie.




×
x close