Asociaţia Europenă a Numărului de Urgenţă 112 dă vina pe operatorii de telefonie mobila pentru tragedia din Apuseni. Instituţia europeană spune că de vină pentru ceea ce s-a intamplat nu sunt operatorii 112, ci companiile de telefonie, care ar fi trebuit să localizeze apelantul.
Asociaţia susţine că a primit o scrisoare deschisă de la operator 112 din ţara noastră, care se plângea de faptul că se duce o campanie împotriva sistemului de urgenţă. Mesajul Asociaţiei Europene a Numărului de Urgenţă abundă de epitete şi comparaţii demne de un adevarat text literar, nu un comunicat al unei instituţii.
De la sesizarea operatorului 112, Raluca Cojocaru, care abundă de "candoarea şi deschidere", aşa cum arată comunicatul, Asociaţia Europeană a Numărului de Urgenţă merge mai departe şi pasează vina pentru haosul din Apuseni pe operatorii de telefonie mobilă. Ei sunt cei care ar fi trebui să ofere date precise privind localizarea victimelor din Apuseni după apelul medicului Radu Zamfir la 112.
Mai mult, Asociaţia cere preşedintelui şi premierului să solicite Comisiei Europene regmentari mai bune pentru comapniile de telefonie mobilă.
"Cerem Preşedintelui României, Prim-ministrului şi fiecărei autorităţi implicate în serviciile 112 să ceară în mod public Comisiei Europene reglementarea operatorilor de reţele mobile pentru a oferi date precise şi fiabile privind localizarea apelantului. (...) Încă o dată, sistemul românesc 112 nu este de vină. De vină este legislaţia şi modul în care 112 este reglementat, care trebuie să se schimbe."
În comunicatul său, instituţia european aminteşte motivele pentru care angajaţii 112 ar trebui apreciaţi, nu discreditaţi. Maniera de exprimare este însă, cat se poate de neobişnuită pentru o instuţie şi seamană mai degrabă cu un text literar.
Asociaţia Europeană a Numărului de Urgenţă avertizează că există o campanie de denigrare a operatorilor 112 pentru eşecurile altor instituţii, care au gestionat prost operaţiunile de salvare a victimelor din Apuseni.
Sistemul unic 112 se află în subordinea Serviciului de Comunicaţii Speciale, care a încearcă să mascheze lipsa de reacţie şi profesionalism cu un atac la adresa doctorului Radu Zamfir. STS a declarat în nenumărate rânduri că doctorul Zamfir nu a trimis coordonate geografice la 112, ci doar nişte numere de pe ecranul telefonului mobil, adică ora afişată de aparat. Mai mult, această oră ar fi 19.30. Ori, în lista de apeluri ale 112, doctorulu Zamfir apare clar înregistrat cu 4 apeluri, de la ora 16.22, până la 19.31. Stenogramele convorbirilor dintre salvatorii ISU confirmă insa faptul că STS a transmis, nu o dată, coordonate greşite, ignorând datele comunicare de medicul Zamfir, care s-au dovedit corecte.