Plafonarea tarifelor RCA, menită să protejeze clienții vulnerabili în fața dezechilibrelor din piața de asigurări, ar putea fi prelungită până la finalul lunii septembrie, conform unor surse guvernamentale citate de Hotnews.
Conform acelorași surse, Autoritate pentru Supraveghere Financiară (ASF) analizează dezechilibrele de pe piața asigurărilor auto și urmează să trimită o propunere scrisă către Guvern în vederea prelungirii ordonanței de plafonare a tarifelor RCA pentru încă 3 luni.
Piața asigurărilor auto este, în continuare, supusă unei instabilități care are impact direct asupra posesorilor de autovehicule, peste 10 milioane fiind înregistrate la nivelul țării. Astfel că riscul de a vulnerabiliza clienții se menține încă pentru multe categorii de asigurați.
Măsura introdusă de PSD în aprilie 2023 este menită tocmai să stopeze dezechilibrul existent astăzi între cerere și ofertă în piața asigurărilor. Discrepanțele au fost accentuate de creșterea tarifelor practicate de firmele de asigurări la polițele RCA.
Numai în decembrie 2023 au expirat aproape un milion de asigurări, iar în prima jumătate a lui 2024 alte aproximativ 3,5 milioane de contracte RCA.
De asemenea, chiar dacă s-a înregistrat o scădere ușoară a frecvenței daunelor, deci scăderea semnificativă a cheltuielilor de administrare și de distribuție, asiguratorii tot nu-și reduc încă în mod corespunzător tarifele pentru un număr mare de asigurați.
În plus, observăm o creștere continuă a numărul asiguraților cu risc ridicat, în ciuda reducerii frecvenței daunelor.
PSD susține măsura, iar ASF lucrează la o analiză pe care să o trimită Guvernului Ciolacu
Proiectul ordonanței prevede ca nici un asigurator să nu poată avea un tarif mai mare al polițelor RCA decât cel pe care l-a practicat la data de 28 februarie 2023, cu o ajustare maximă de +6,8%, cât a fost rata anuală a inflației din 2023.
Ultima extindere dată de Guvernul PSD acestei plafonări la tarifele RCA ar urma sa expire pe 30 iunie, însă prelungirea discutată acum se va aplica pentru încă 3 luni, până la sfârșitul lunii septembrie.
PSD susține principiul competitivității, însă o intervenție prin reglementarea prețurilor este necesară pentru a proteja cetățenii de posibile abuzuri.
Guvernanții spuneau încă de anul trecut că trebuie făcută diferența între o piață liberă și o piață speculativă care poate duce la falimente ale marilor asiguratori, cum am mai văzut în ultimii ani, la abuzuri și la alte anomalii care produc efecte dezastruoase în economie și implicit pentru buzunarele cetățenilor.