Antena 3 CNN Actualitate Asigurarea obligatorie pentru locuinţe ar putea intra în vigoare la finele primului trimestru al anului

Asigurarea obligatorie pentru locuinţe ar putea intra în vigoare la finele primului trimestru al anului

Asigurarea obligatorie pentru locuinţe ar putea intra în vigoare la finele primului trimestru al anului
04 Ian 2010   •   16:25

La finele primului trimestru al acestui an ar putea începe procesul de emitere al poliţelor de asigurare obligatorie pentru locuinţe, relatează Mediafax, care îl citează pe Marius Bulugea, directorul general al PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor). Acest lucru va fi posibil dacă PAID va încheia contractul de reasigurare, conform sursei citate.

"Fără reasigurător, fără un contract de reasigurare, PAID nu poate să înceapă să emită poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor. În cursul acestei săpătmâni, PAID va publica anunţul de participare destinat brokerilor de reasigurare. Dacă procesul de negociere nu va întâmpina dificultăţi, contractul de reasigurare ar putea fi semnat până la finele primului trimestru, iar PAID va putea să emită poliţele de asigurare", a precizat Bulugea, citat de Mediafax.

În noiembrie 2008 a fost adoptată Legea 260 cu privire la asigurarea obligatorie a locuinţelor, moment în care reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor au specificat că asigurarea obligatorie a locuinţelor va fi pusă în practică de la 1 iulie 2009, termen care a fost apoi decalat pentru 1 ianuarie 2010. Motivul invocat pentru întârziere a fost neconstituirea PAID.

De asemenea, în octombrie 2009, Constantin Toma, preşedintele Consiliului de Administraţie al PAID, a anunţat un nou termen pentru intrarea efectivă în vigoare a asigurării obligatorii pentru locuinţe ? 1 iulie 2010. Acest nou termen este condiţionat de dezvoltarea unui sistem informatic în vederea gestionării celor aproximativ 8.5 milioane de contracte ale fondului locativ naţional.

Poliţa de asigurare pe care vor trebui să o achite proprietarii de imobile va fi în valoare de 10, respectiv 20 de euro. În funcţie de tipul locuinţei. Valoarea asigurată a locuinţei nu va depăşi 20.000 de euro, iar despăgubirea minimă va însuma 10.000 de euro. Cei care nu îşi vor asigura locuinţele vor fi consideraţi contravenienţi şi vor fi sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei.

Antena3.ro

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close