Antena 3 CNN Actualitate Asigurarea obligatorie, paza bună în caz de dezastre | Liniştea de după dezastru

Asigurarea obligatorie, paza bună în caz de dezastre | Liniştea de după dezastru

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 09:15 26 Sep 2023 Modificat la 09:15 26 Sep 2023

Din păcate, în România, deși asigurarea locuințelor pentru trei riscuri majore - inundații, alunecări de teren și cutremure este obligatorie, doar 20% din populație este asigurată.

Codul roșu de furtuni a făcut prăpăd în comuna Telega, din județul Prahova. S-a întâmplat extrem de repede, iar oamenii s-au speriat și nu au știut ce să salveze mai întâi, din calea puhoaielor. Puțini s-au gândit, înainte de potop, că localitatea lor e într-o zonă de risc și ar putea fi acoperită de ape, la o furtună puternică. Prin urmare, puține familii și-au asigurat locuințele împotriva dezastrelor.

Citeşte şi: Metoda rapidă și sigură pentru asigurarea locuinței | Liniștea de după dezastru

Ne-am întors în localitățile afectate de inundații din Prahova pentru a vedea dacă, după fenomenele extreme care au măturat România, oamenii au început să-și pună la adăpost proprietățile printr-o asigurare obligatorie.

Prin lege, toți proprietarii de locuințe din România sunt obligați să încheie o asigurare împotriva dezastrelor pentru trei riscuri: cutremur, inundații și alunecări de teren. De utilitatea acestei asigurări mulți se conving, din păcate, după ce au trecut printr-o situație de criză și au fost nevoiți să împrumute bani pentru repararea locuinței.

În schimbul a 10 sau 20 de euro pe care îi plătim o singură dată pe an, primim 10 sau 20.000 de mii de euro, dacă un dezastru natural ne-a afectat casa. Iar pașii pentru întocmirea unui dosar de daună în caz de dezastre sunt extrem de simpli.

"Mergi la primărie și cere adeverința din care să reiasă ce eveniment s-a produs și când. Anunță asigurătorul să trimită un constatator pentru evaluarea pagubelor. Dă-i acestuia toate actele pe care le solicită. Dacă nu le ai atunci, trimite-le urgent la asigurător. Dacă le trimiți repede, poți primi banii în 5 zile", a declarat Irinel Dinu, director dauna PAID România.

Cei care vor să își pună la adăpost și bunurile din interior, pot încheia o asigurare facultativă, cu condiția să aibă deja polița obligatorie pentru dezastre.

De la începutul anului, în zece județe din țară afectate de inundații au fost avizate peste 230 de dosare de despăgubiri pentru refacerea locuințelor. Cele mai mari sume au fost acordate persoanelor asigurate din județele Alba, Caraș Severin, Timiș și Gorj.

×
TOP articole
x close