În fiecare an, statul colectează de la români aproximativ 4,5 miliarde de euro, pentru sănătate. Noua lege trimite banii direct către companiile private de asigurări.
Concret, fiecare pacient îşi va alege o companie cu care va încheia o asigurare socială de sănătate. Banii săi, colectaţi de stat, vor merge la acea companie. În contul lor, pacientul va beneficia doar de serviciile garantate de stat. Deocamdată, lista cu aceste servicii nu a fost definitivată.
Pentru explicarea principiului, se poate lua următorul exemplu. O persoană se îmbonăveşte de pneumonie. Dacă are plătită asigurarea de bază la stat, va primi un pachet minim de servicii medicale, un consult şi o reţetă. Dacă boala evoluază şi are nevoie de un tratament de lungă durată, eventual cu spitalizare, are două variante: fie plăteşte integral, fie încheie o asigurare cu o firmă privată. Dacă lucrurile se complică şi mai mult şi e nevoie de o intervenţie chirurgicală, atunci, scenariul se repetă: fie achiţi la final toate costurile din buzunar, fie ai grijă ca asigurarea să acopere inclusiv astfel de situaţii.
Preţurile asigurărilor suplimentare vor varia în funcţie de serviciile oferite. De la câţiva euro, până la câteva sute, pe lună. Unele voci spun însă că într-o ţară cu venituri mici, cum este România, asigurările private devin discriminatorii pentru o parte din populaţie. Susţinătorii legii cred că privaţii vor controla mult mai bine modul în care se cheltuie banii din sănătate.
Orice pacient îşi poate alege compania de asigurări şi o poate schimba la cel puţin un an de la încheierea asigurării sociale de sănătate.