Decontare directă, exista şi până acum, dar era opţională, va deveni obligatoriu pentru întreaga piaţă. Astfel, şoferii îşi vor putea deconta imediat dauna, iar companiile de asigurări vor rezolva mai departe problema între ele.
Proiectul de ordonanță de urgență care impune decontarea directă se află deja în dezbatere publică pe site-ul ministerul Finanțelor. Ea trebuie aprobată de Guvern și apoi să fie votată în Parlament.
"Decontarea daunelor se va face clar de firma unde v-aţi asigurat. Şi firmele de asigurări se vor deconta între ele. Deci nu o să mai fie chestiunea că dumneavoastră care aveţi o daună de la un alt şofer de autovehicul să luaţi asigurarea respectivului şi aşa mai departe. Consumatorul va fi, să zicem, mulţumit, în sensul că îşi decontează imediat dauna şi companiile de asigurări se decontează între ele", arată șeful ASF Nicu Marcu.
Cum vor fi decontate reparaţiile maşinilor
La un accident produs din vina altui şofer, cu poliţa RCA cu decontare directă mă prezint la asigurătorul meu, care se ocupă de dosarul de daună și este reparată maşina. Asigurătorul meu îşi va recupera banii de la asigurătorul celui care a produs accidentul. Dacă în 10 zile nu sunt viraţi banii, asigurătorul meu are dreptul să execute scrisoarea de rambursare din dosarul de daună.
Poliţele RCA se vor scumpi cu cel puţin 10%
Pentru o maşina de 1400 cmc, cu o poliţă RCA de 400 de lei/an, prețul asigurării cu decontare directă va fi de 440 de lei/an, conform unui calcul Safety Broker.
"Scopul nu este de a scumpi ci de a regla întreg sistemul asta în care ne aflăm. În care ne cumpărăm o polița RCA dar nu beneficiem de ea, beneficiază altcineva. Dacă pățim ceva, folosim polița altuia, ceea ce nu era corect până acum.
Întreg procesul se va simplifica iar costurile, întreg sistemul de despăgubire, se va simplifica. Și poate chiar va compensa costul acestei clauze de decontare directă." a explicat pentru Antena 3, Sergiu Berceanu, broker de asigurări.
Situații în care decontarea directă nu va fi posibilă
Clauză de decontare directă nu va acoperi cazurile în care dauna se petrece în afară țării, unul dintre șoferi nu are asigurare obligatorie sau în accidente în care există victime.
Totodată, decontarea directă funcționează numai în cazurile în care în incident sunt implicate două autoturisme, nu mai multe.