CAB a luat în discuţie, marţi, o cauză de recunoaştere a hotărârilor penale sau a altor acte judiciare străine, în baza Legii nr. 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală. Concret, în acest dosar, s-a luat în discuţie recunoaşterea unei decizii definitive a unei instanţe străine prin care Clită a fost condamnat la închisoare cu executare, scrie Mediafax.
Oficiali ai CAB au arătat că acţiunea din acest dosar a fost admisă, însă, în cazul lui Clită, nu va fi vorba despre o extrădare, ci despre o transferare, în vederea executării pedepsei.
În februarie 2011, românul Marian Clită, în vârstă de 59 de ani, a fost condamnat la 14 ani de închisoare, de tribunalul de primă instanţă din Copenhaga, pentru că a ucis o stewardesă a companiei scandinave SAS, la un hotel din capitala daneză.
Conform actului de acuzare, condamnatul a ucis brutal victima, Vera Vildmyren, o norvegiană în vârstă de 42 de ani, cu peste 20 de lovituri cu o bară de fier şi 38 de lovituri de cuţit, în cursul unei tentative de furt, la 1 martie 2010, într-o cameră a hotelului Radisson Blu.
Tribunalul a decis de asemenea că inculpatul va fi expulzat pe viaţă din Danemarca, la finalul pedepsei sale, şi că va trebui să achite despăgubiri de 1,5 milioane de coroane (200.000 de euro) familiei victimei.
Marian Clită este cunoscut în România pentru uciderea, în închisoare, a disidentului Gheorghe Ursu. Fostul procuror Dan Voinea a anchetat crima înfăptuită de Clită. Deşi a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că l-a omorât pe disident la ordinul fostului şef al Direcţiei de Cercetare Penală a Miliţiei, colonelul (r) Tudor Stănică, Clită a ieşit mai repede din puşcărie pentru bună purtare.
La sfârşitul anului 1999, Clită a fost arestat din nou, sub acuzaţia de tâlhărie, iar în 2002 a fost eliberat.
Poetul şi disidentul Gheorghe Ursu a fost ucis în închisoarea Rahova în noiembrie 1985, după ce fusese filat de securitate încă din anii '70.