Memoria celor care și-au pierdut viața în tragedia de la clubul Colectiv, în urmă cu un an, a rămas vie pentru sute de români de toate vârstele, aceștia fiind alături de consacrați artiști și mari trupe ale rockului românesc care au urcat pe scena Berăriei H, vineri seară, în debutul #3010 Festival, eveniment caritabil organizat de Asociația Colectiv GTG 3010.
Sub motto-ul "Heroes never die. Keep their spirits alive", evenimentul îi comemorează, timp de trei zile, pe cei 64 de tineri care au murit în incendiul din 30 octombrie 2015 și este dedicat, totodată, celor care s-au luptat timp de un an cu traume și cu răni grave.
Piese de Nexus, Florin Chilian, Compact, Talisman, Costi Cămărașan Band, 7 Semne au fost cântate la unison de artiști și participanți. Un moment emoționant a fost oferit de trupa Compact, care și-a încheiat concertul cu melodia "In Memoriam", pe fundalul căreia chipurile celor dispăruți au fost afișate pe rând pe un ecran amplasat în fața scenei.
În cele trei zile de festival urcă pe scenă 20 de formații care au răspuns pozitiv apelului organizatorilor, cinci dintre acestea fiind direct afectate de incendiul din Colectiv, a precizat Cătălin Scânteie, supraviețuitor al tragediei și co-organizator.
"Primele discuții au fost în martie — aprilie. În ultimele două luni, practic, s-a insistat mai mult pe eveniment, moment în care am vorbit cu trupele să ne ajute. 99% reacție pozitivă, au acceptat din prima. Sunt cinci formații ai căror membri au murit sau care au supraviețuit. Este vorba de Fallen, Nexus, Hatemode, Gray Matters, 7 Semne. Prin acest eveniment am dorit să comemorăm la un an memoria victimelor, iar banii obținuți din vânzarea biletelor să ajungă la răniții care mai au nevoie de tratament, care sunt în jur de 30. E vorba de operații foarte complicate. Majoritatea, din păcate, se fac afară", a precizat Cătălin Scânteie.
Dacă ințiativa va avea succes, un astfel de proiect va continua, a adăugat acesta, în condițiile în care cele mai multe dintre tratamente sunt foarte costisitoare.
Pentru Marian Leușteanu, un alt supraviețuitor al incendiului de anul trecut, viața s-a schimbat în ultimul an.
"Este o mare bucurie să participăm la așa ceva, sper să se țină în fiecare an și să transformăm această comemorare într-un festival al muzicii, al vieții, să transformăm o comemorare într-o bucurie — bucuria de a trăi, de a fi printre oameni, cu oameni și pentru oameni. Am învățat să trăiesc puțin altfel, am învățat că viața are și alte valori, nu doar cele materiale, viața înseamnă și compasiune, înseamnă și să verși o lacrimă lângă un coleg în suferință, să încerci să-l ajuți pe cel de lângă tine, chiar dacă nu-l cunoști, și să învățăm să trăim frumos, nu doar să ne urâm unii pe alții, să arătăm cu degetul cine greșește și să-l punem imediat la zid. Sper să fin conștienți că trăim o singură dată, să fim responsabili pentru cei care vin după noi și să avem grijă de cei care sunt mai în vârstă și ne-au crescut", a arătat Marian Leușteanu.
Statutul marelui ars în România nu există, iar legislația din România este în defavoarea acestei categorii și, de aceea, trebuie făcut ceva, a subliniat Alexandrina Scânteie, supraviețuitoare a tragediei.
"Un mare ars se vindecă foarte greu, o perioadă lungă de timp, și sunt foarte costisitoare recuperarea și vindecarea și, de aceea, am fost mai vocali în anumite momente grele ale noastre, iar ceea ce am reclamat s-a și auzit. Dl ministru Vlad Voiculescu a luat atitudine, deja au fost schimbate foarte multe legi în favoarea noastră și nu numai, pentru că sunt de interes general. Dl prim-ministru Dacian Cioloș a fost cu totul aproape de noi, ne-a ascultat. Este pentru prima dată când în România un politician, mai ales de anvergura dlui Cioloș, vine să asculte niște oameni amărâți care trec prin niște momente cumplite și acționează în favoarea lor", a subliniat aceasta.
Membrii trupei de rock Compact au spus bucuroși "prezent", pentru că ceea ce s-a întâmplat în urmă cu un an este o tragedie cumplită, a arătat solistul formației, Paul Ciuci.
"Am fost foarte bucuroși să spunem 'prezent' la un asemenea eveniment, pentru că cei care și-au pierdut viața în tragicul eveniment de acum un an merită măcar în sufletele noastre să nu fie uitați niciodată. Am spus 'prezent' pentru că suntem părinți, pentru că să pieri în condițiile acelea este de un tragism cumplit. Așa că, trecând peste absolut orice altă a doua judecată sau să te gândești de prea multe ori, am zis de la început: Venim aici!", a subliniat artistul.
Aurel Vasilescu, tobarul trupei, și-a exprimat indignarea față de faptul că a fost semnalat un furt de bani în numele victimelor de la Colectiv.
"Am văzut la televizor o chestie extraordinară, în care se spune că un impresar, într-un alt concert de binefacere, a furat banii — 50.000 de euro — și a fugit cu ei din țară. Nu știu ce suflet și ce inimă are acel om. Sperăm din tot sufletul ca oamenii care au venit aici donează bani să le prindă bine familiilor celor care au murit la Colectiv", a spus Vasilescu.
Seria concertelor este prezentată de Petre Magdin, susținător al fenomenului rock din România.
Sâmbătă și duminică vor urca pe scenă Hatemode, Bulletproof, W3 4R3 NUM83R5, Metrock, Truda, Kempes, Fallen, Gray Matters, Coma, Anton, Krypton, Awake, Altar, Trooper.
Biletele de o zi costă 30 de lei acces general cu loc la masă și 50 de lei — în fața scenei cu loc la masă, iar abonamentele au prețuri cuprinse între 60 și 100 de lei. Acestea pot fi achiziționate online de pe Eventim, Eventbook sau Iabilet, dar și de la Berăria H, la intrarea în seara evenimentului, sau din magazinele InMedio și Germanos.