Antena 3 CNN Actualitate Arthur, "Regele urşilor" din România, în presa internaţională

Arthur, "Regele urşilor" din România, în presa internaţională

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 09:36 06 Mai 2021 Modificat la 15:53 21 Mai 2021
o_1f5041eb1toj1a0rl1mv3eqpeb.jpg
Sursa foto: Pixabay

Ursul uriaș Arthur a fost împușcat la Ojdula, Covasna, pe 13 martie 2021, a anunțat miercuri Organizația Agent Green. Reprezentanții ONG-ului îl acuză pe prințul Emanuel de braconaj după ce ar fi profitat de o derogare dată de ministrul Mediului pentru uciderea unei ursoaice cu pui care a produs mai multe pagube în ferme din regiune.

Ursul Arthur ar putea fi cel mai mare urs din Europa, iar vestea uciderii sale i-a revoltat nu doar pe români, dar și pe străini.

Presa internațională a scris despre acest caz.

“Prinţ blamat pentru că a împuşcat unul dintre cei mai mari urşi din Europa”, a titrat bbc.com.

Site-ul menţionează că prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein a obţinut permis pentru a împuşca o ursoaică. “Însă nu o femelă a fost împuşcată, ci Arthur, un urs brun care avea 17 ani”, adaugă bbc.com.

The Independent: România investighează cazul unui urs ucis de prințul austriac

"Autoritățile române spun că poliția va investiga un posibil caz de braconaj care implică un prinț austriac despre care se spune că a ucis „în mod greșit” un urs masculin masiv într-o vânătoare de trofee în cadrul unei vizite în Munții Carpați ai țării în martie", scrie independent.co.uk.

“’Regele’ urşilor din România, împuşcat de un prinţ din Liechtenstein”, a titrat şi Le Figaro.

Publicația citată scrie că în România există aproximativ 6.000 de urşi bruni, cel mai important număr de plantigrade din Europa, şi că în ultimii ani s-au multiplicat controversele cu privire la prezenţa lor, considerată intruzivă.

“În timp ce o parte din populaţie şi aleşi cer ridicarea interdicţiei de vânătoare, activiştii de mediu pledează pentru punerea în aplicare a unor măsuri care să permină îmbunătăţirea coabitării între om şi animal în zonele rurale”, notează jurnalul francez.

 "România investighează cazul unui urs ucis de prințul austriac". relatează  ABC News.

Pentru AFP, Biroul Prinţului Moştenitor al Liechtenstein-ului a precizat că nu are detalii despre această “chestiune privată şi personală”, însă a subliniat că pentru familia princiară natura “a reprezentat una dintre preocupările fundamentale şi este un element central în ceea ce priveşte sustenabilitatea ecologică şi socială”.

Până şi site-ul de comedie şi meme, 9gag, aduce în discuţie moartea acestui minunat exemplar. "Odihneşte-te în pace, Arthur, cel mai mare urs din România ucis de un prinţ austriac şi de corpuţia din România!"

Publicația elvețiană Blick a obținut chiar și o reacție din partea prințului Emanuel von und zu Liechtenstein. „Personal, nu vreau să mă implic în niciun fel în discuție.”, a declarat prințul pentru Blick.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat miercuri despre Arthur, că se pare că unele informaţii din spaţiul public nu sunt corecte şi "se pare că nu este cel mai mare urs". El a adăugat că a discutat cu ministrul Mediului şi rămâne să se vadă concluziile anchetei demarate.

Agent Green şi VGT au condamnat, într-un comunicat de presă, uciderea ursului brun Arthur de către Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, vânător de trofee, care a venit în România, în luna martie, la Ojdula, judeţul Covasna, pentru a-l împuşca.

Cei de la Agent Green au și inițiat o petiție numită STOP vânătorii de trofee.

UPDATE. "În legătură cu controversa privind vânătoarea unui urs, au existat mai multe relatări de presă în care au fost redate informații incorecte care au culminat cu menționarea eronată a unor membri ai Casei de Liechtenstein, care nu au nicio legătură cu acest eveniment. Identificările eronate ale personajelor au cauzat, de asemenea, daune (reputaţionale) pentru prințul Josef-Emanuel von Liechtenstein și tatăl sau, prințul Nikolaus von Liechtenstein, președintele Societății Europene Coudenhove-Kalergi. Aceștia precizează că nu au fost prezenți în România în martie 2021 și nu au participat niciodată la vânătoarea unui urs în România sau în altă țară. Că atare, pornind de la eroarea dumneavoastră de documentare, vă atragem atenția că prințul Josef-Emanuel von Liechtenstein și tatăl sau, prințul Nikolaus von Liechtenstein, nu au nicio legătură cu evenimentul menționat anterior, despre care ați relatat în diferite materiale de presă", se arată într-o informare a Casei de Liechtenstein.

×
x close