Ministrul Apărării, Mihai Stănişoara a declarat joi seara că ?nu s-a furat niciun fel de muniţie deci e foarte puţin probabil ca armele să poata fi folosite.?
A fost prima declaraţie oficială a ministrului Apărării, târzie şi incompletă. Aceeaşi pe care a făcut-o şi azi, în prima conferinţă de presă legată de caz.
Între timp, scenarii din ce în ce mai grave prind contur, din surse militare sau judiciare. Prima - ca furtul ar fi avut loc mai demult.
Se pare ca hoţii au avut timp să caute un anumit tip de arme. Nu le-au luat la întâmplare, ci prin selecţie. Surse militare au confirmat că armele furate aparţin mai multor unităţi militare, iar furtul a fost premeditat.
?Nu poate fi furt, ci o comandă, cineva a ştiut că acolo există acest tip de arme. Cred că e cineva din interior?, a declarat Constantin Dudu-Ionescu, fost ministru de Interne.
Cineva ştia, spre exemplu, unde şi ce arme există şi cum e supravegheat depozitul. Unitatea are 4,5 hectare. Sunt opt magazii de arme, pe un perimetru total de 1.500 de metri. Supravegheate însa cu puţini oameni. Şi verificările la depozite par mai mult formale. Surse militare spun că ultimul inventar al depozitului ar fi fost făcut în urma cu o săptamână, şi că schimbul de tură, de marţi noaptea, a fost facut superficial. Au semnat, fără să verifice sigiliul, care, cel mai probabil, era potrivit în aşa fel încât să nu stârnească bănuieli.
?În momentul în care santinela din postul respectiv era schimbată şi venea noua santinelă, primul lucru pe care trebuia să-l facă era să controleze sigiliul şi nu numai să-l controleze, ci să-l şi confrunte cu sigiliul care exista la corpul de gardă să vadă dacă pe uşa respectivă este un sigiliu bun sau unul fals?, spune Decebal Ilina, fost şef al direcţiei Contraspionaj Militar.
Reacţia ministerului? 17 militari, de la caporali la generali, au fost demişi azi. Ancheta şi specuaţiile, continuă. Printre atâtea scenarii un singur lucru e sigur: undeva, probabil în România, câteva zeci de arme de razboi, aşteaptă să tragă.
Observator